Πεπεισμένη για την προσωπική δέσμευση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Ντερβίς Ερογλου για επίτευξη πραγματικής προόδου στο Κυπριακό εντός των προσεχών ημερών και εβδομάδων δήλωσε η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Βικτόρια Νούλαντ.

Σε γραπτή δήλωσή της μετά την ολοκλήρωση των χωριστών συναντήσεων της, η κυρία Νούλαντ ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες της παρείχαν διαβεβαιώσεις για την αποφασιστικότητα τους να καταλήξουν σε συμφωνία επί κοινής δήλωσης, η οποία θα καθορίζει βασικές αρχές για να ενθαρρύνει την επανέναρξη εποικοδομητικών συνομιλιών. Επίσης, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ανάπτυξη και τη σύντομη εφαρμογή μέτρων για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και ενίσχυση της συνεργασίας στο νησί και την περιοχή.

Η ίδια μετέφερε τη σθεναρή υποστήριξη του προέδρου Ομπάμα στις προσπάθειες για τερματισμό της διαίρεσης, για ασφάλεια, οικονομική ευημερία και ελπίδα σε όλες τις κοινότητες του νησιού.

Ειδικά για την συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη η κυρία Νούλαντ εξέφρασε «ευγνωμοσύνη για την ευκαιρία που είχε να συζητήσει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, επί των διμερών σχέσεων των δύο κρατών».

Στα θέματα αυτά, ανέφερε, συμπεριλαμβάνονται σημαντικά περιφερειακά ζητήματα, όπως η συνεργασία στην αντιτρομοκρατία και ο καθοριστικός υποβοηθητικός ρόλος της Κύπρου για τον αφοπλισμό της Συρίας από τα χημικά όπλα.