Λευκός καπνός φάνηκε να υψώνεται σήμερα πάνω από τον αντιδραστήρα νο. 2 στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji, μερικές ώρες αφότου γκρίζος καπνός είχε θεαθεί πάνω από τον αντιδραστήρα αριθμός 3, γεγονός που είχε προκαλέσει την απομάκρυνση ορισμένων εργατών.

Τα μέσα ενημέρωσης και η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας έκαναν γνωστό πως σταμάτησε να βγαίνει καπνός από τον αντιδραστήρα αριθμός 3, ο οποίος θεωρείται πιο επικίνδυνος επειδή χρησιμοποιεί πλουτώνιο.

Οι γραμμές ηλεκτροδότησης συνδέθηκαν και στους έξι αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρία TEPCO. Οι τελευταίοι αντιδραστήρες που συνδέθηκαν ήταν οι Νο3 και Νο4 που έχουν υποστεί και τις μεγαλύτερες ζημιές μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Πάντως η εταιρία ελέγχει τις ζημιές στα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων, πριν αρχίσει την τροφοδοσία του σταθμού με ηλεκτρικό ρεύμα.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγορεύτηκε η πώληση γάλακτος και δύο ειδών πράσινων λαχανικών που παράγονται σε τέσσερις επαρχίες οι οποίες βρίσκονται κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, εξαιτίας των υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας.

Η Tepco διαψεύδει τα περί λαθών στους ελέγχους ασφαλείας

Εν τω μεταξύ, η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας ανακοίνωσε ότι δεν γνωρίζει να υπάρχουν λάθη στους ελέγχους ασφαλείας του εργοστασίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα υψηλόβαθμο στέλεχος της υπηρεσίας πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας.

Στον Χιντεοχίκο Νισιγιάμα, αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας, είχε ζητηθεί να σχολιάσει τα δημοσιεύματα του Τύπου σύμφωνα με τα οποία η διαχειρίστρια εταιρεία, Tokyo Elecrtic Power, είχε πλαστογραφήσει τα πιστοποιητικά ελέγχου κάποιου ηλεκτρονικού εξοπλισμού πριν τον σεισμό της 11ης Μαρτίου.

Στο μεταξύ έγινε γνωστό πως η εταιρία ενημέρωσε, δύο εβδομάδες πριν από τον σεισμό, την ιαπωνική αρχή ασφαλείας για τα πυρηνικά ότι δεν πραγματοποίησε ορισμένες από τις προγραμματισμένες επιθεωρήσεις στις εγκαταστάσεις.

Σε έκθεση που απέστειλε στις 28 Φεβρουαρίου στην υπηρεσία, η Tepco αναφέρει πως δεν έλεγξε 33 κομμάτια του εξοπλισμού στους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου Φουκουσίμα Νταΐτσι. Η μη λειτουργία των βοηθητικών συστημάτων είναι βασικό στοιχείο στην κρίση που ξέσπασε αμέσως μετά τον σεισμό στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα.

Ακόμα σοβαρότερο το πρόβλημα με τη μόλυνση των τροφίμων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα πως η ανίχνευση ραδιενέργειας στα τρόφιμα μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Ιαπωνία είναι πολύ σοβαρότερο πρόβλημα από αυτό που είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγορεύτηκε η πώληση γάλακτος και δύο ειδών πράσινων λαχανικών που παράγονται σε τέσσερις επαρχίες οι οποίες βρίσκονται κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, εξαιτίας των υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας.

"Εντοπίστηκαν μη φυσιολογικά επίπεδα ραδιενέργειας" σε δείγματα γάλακτος, σπανακιού και κακίνα, ενός ιαπωνικού λαχανικού με πράσινα φύλλα, ανακοίνωσε ο Εντάνο.

"Όμως τα επίπεδα δεν δημιουργούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία", διευκρίνισε καλώντας τον πληθυσμό να αντιδράσει "με ηρεμία". Η κυβέρνηση έδωσε "εντολή" στις τέσσερις βορειοανατολικές επαρχίες Ιμπαράκι, Τοσίγκι, Γκούνμα και Φουκουσίμα να αναστείλουν τη διανομή δύο ειδών λαχανικών και στην επαρχία της Φουκουσίμα τις πωλήσεις γάλακτος.