Η επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στο Μπανγκλαντές, του Εθνικιστικού Κόμματος του Μπανγκλαντές (BNP) κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση ότι εμπλέκεται στις δολοφονίες ή τις απαγωγές περισσότερων από 300 αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο διάστημα πριν από και μετά τις βουλευτικές εκλογές της 5ης Ιανουαρίου.

Το κόμμα BNP είχε μποϊκοτάρει την εκλογική διαδικασία, που αμαυρώθηκε από επεισόδια βίας, την οποία κέρδισε τελικά το κυβερνών κόμμα της Λαϊκής Ένωσης.

Η Χαλέντα Ζία, πρώην πρωθυπουργός της χώρας, δήλωσε ότι το κόμμα της έχει στην κατοχή του λεπτομερή στοιχεία για τη δολοφονία 242 υποστηρικτών του και την απαγωγή 60 άλλων στο διάστημα μεταξύ της 26ης Δεκεμβρίου και 27ης Ιανουαρίου, όπως επίσης και άλλων 22.000 που συνελήφθησαν.

«Οι δραστηριότητες των δυνάμεων ασφαλείας που κυκλοφορούν με πολιτικά έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά τις εκλογές» κατήγγειλε η Χαλέντα στους δημοσιογράφους. «Εκείνοι (η κυβέρνηση) χρηματοδοτούν την κρατική τρομοκρατία για να αφανίσουν τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και τους ακτιβιστές» τόνισε η ίδια.

Τέτοιου είδους κατηγορίες είναι σχετικά συνήθεις στην οξεία αντιπαράθεση —που συχνά συνοδεύεται απο βίαιες συγκρούσεις—, στην πολιτική ζωή του Μπανγκλαντές. Είναι μάλιστα δύσκολο να επαληθευτούν οι κατηγορίες που εκτοξεύει η μία ή η άλλη πλευρά, ωστόσο έχει μερικές φορές αποδειχθεί ότι οι αριθμοί που αναφέρονται είναι υπερβολικοί.

Ο Μασιούρ Ράχμαν, ένας σύμβουλος της πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα Ουαζέντ, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς: «Προχωρούν σε αυτού του είδους τις κατηγορίες συχνά, (αλλά) όταν στο παρελθόν διεξαγάγαμε έρευνα για αυτούς τους ισχυρισμούς, ανακαλύψαμε ότι δεν ήταν αληθείς».

Πολλά ανώτερα στελέχη του Εθνικιστικού Κόμματος του Μπανγκλαντές βρίσκονται στην φυλακή ή κρύβονται, ενώ καταγγέλλεται ότι η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χαλέντα Ζία τέθηκε ουσιαστικά υπό κατ’ οίκον περιορισμό για περισσότερες από δύο εβδομάδες έως τα μέσα Ιανουαρίου.

Ο Ράχμαν υποστήριξε ότι η Χαλέντα εμποδίστηκε να φύγει από το σπίτι της καθώς ήταν εκείνη που καλούσε τους οπαδούς της σε βίαιες κινητοποιήσεις με στόχο να αντισταθούν στη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών.