Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ κατασκόπευαν, τουλάχιστον από το 2002, τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, τον προκάτοχο της Άνγκελα Μέρκελ, αποκάλυψε απόψε η δημόσια γερμανική τηλεόραση NDR.

Το όνομα του Σρέντερ, ο οποίος ήταν καγκελάριος από το 1998 μέχρι το 2005, περιλαμβάνεται στον κατάλογο των προσώπων και των θεσμών που παρακολουθούνταν από την NSA τουλάχιστον από τις αρχές του 2002, όταν ξεκίνησε η δεύτερη θητεία του. Τότε ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος είχε αντιταχθεί στη συμμετοχή της χώρας του σε μια επέμβαση στο Ιράκ.

Η NSA βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου παρακολουθήσεων από το καλοκαίρι του 2013, όταν ο πρώην συνεργάτης της Έντουαρντ Σνόουντεν αποκάλυψε το εύρος των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων της καθώς και το γεγονός ότι παρακολουθούσε ξένους ηγέτες, όπως την καγκελάριο Μέρκελ. Οι αποκαλύψεις αυτές προκάλεσαν σάλο στη Γερμανία και κρίση στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ.

Από την έρευνα της NDR, που έγινε σε συνεργασία με την εφημερίδα Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ, φαίνεται η Μέρκελ δεν ήταν στόχος παρακολουθήσεων πριν να αναλάβει τα καθήκοντά της στην καγκελαρία. Ο κωδικός «388» στη «λίστα των στόχων» αφορούσε τον προκάτοχό της στη θέση αυτή.

«Την εποχή εκείνη δεν θα μου περνούσε απ' το μυαλό, σήμερα όμως δεν με ξαφνιάζει» είπε ο Σρέντερ όταν ρωτήθηκε από το κανάλι και την εφημερίδα για το θέμα αυτό.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου φαίνεται ότι ο καγκελάριος Σρέντερ και, ασφαλώς, και άλλοι, παρακολουθούνταν», είπε στην τηλεόραση ο βουλευτής των Πράσινων και ειδικός σε θέματα ασφάλειας Χανς-Κρίστιαν Στρέμπελε, το κόμμα του οποίου συμμετείχε στην κυβέρνηση του Σρέντερ.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι έχει σταματήσει η παρακολούθηση της Μέρκελ και κάτι τέτοιο δεν θα ξαναγίνει «όσο είναι αυτός πρόεδρος», όμως προειδοποίησε ότι, γενικά, η NSA θα συνεχίσει τη δραστηριότητά της στο εξωτερικό.