Κυκλοφοριακό χάος επικρατεί στη βρετανική πρωτεύουσα καθώς από χθες το βράδυ μέχρι και το μεσημέρι της Πέμπτης το μετρό του Λονδίνου δεν λειτουργεί κανονικά.

Τα εργατικά σωματεία των σιδηροδρόμων έχουν εξαγγείλει 48ωρη απεργία εκφράζοντας την αντίθεση τους στα σχέδια του οργανισμού να κλείσει τα εκδοτήρια εισιτηρίων. Υπολογίζεται ότι έτσι θα χαθούν 950 θέσεις εργασίας.

Οι υπεύθυνοι του tube, όπως είναι γνωστός ο μεγαλύτερος υπόγειος σιδηρόδρομος του κόσμου, υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές αυτές είναι απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό του μετρό καθώς θα εξοικονομηθούν πάνω από 60 εκ ευρώ ετησίως. Επιπλέον επισημαίνουν ότι κανείς από τους σημερινούς εργαζόμενους τους οργανισμού δεν πρόκειται να χάσει την δουλειά του.

Με τη σειρά τους οι υπεύθυνοι των συνδικάτων υπογραμμίζουν «ότι κινδυνεύει η ασφάλεια του μετρό, αν χαθούν θέσεις εργασίας» ενώ παράλληλα τονίζουν ότι «η ανάπτυξη του υπόγειου σιδηροδρόμου απαιτεί την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και όχι περικοπές αυτών».

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε την απεργία «άσκοπη» και ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να αλλάξει η νομοθεσία που ρυθμίζει τις απεργίες. Ο βρετανός πρωθυπουργός, ο Ντέιβιντ Κάμερον, έκανε λόγο για «ντροπή» η οποία θα προκαλέσει «προβλήματα σε εκατομμύρια Λονδρέζους» .

Οι αρχές συνιστούν στους κατοίκους της πόλης «να αποφεύγουν ακόμη και τα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς», καθώς από νωρίς σήμερα το πρωί παρουσιάστηκαν φαινόμενα «έντονο συνωστισμού τόσο στις στάσεις των λεωφορείων όσο και στις πλατφόρμες του υπέργειου σιδηροδρόμου». Πολλοί κάτοικοι της πόλης πήγαν σήμερα στην δουλειά τους είτε περπατώντας είτε με το ποδήλατο ενώ πολλοί πήραν άδεια για να δουλέψουν από το σπίτι. Αξίζει να σημειωθεί πως το μετρό του Λονδίνου μεταφέρει καθημερινά περίπου τρία εκατομμύρια επιβάτες.

Σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες του Λονδίνου, οι απεργίες αυτές κοστίζουν στην οικονομία της βρετανικής πρωτεύουσας περίπου 60 εκ ευρώ ημερησίως.

Αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων έχει προγραμματιστεί μια ακόμη 48ώρη απεργία από τις 11 ως τις 14 Φεβρουαρίου.