Την αποχώρησή του από το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρός του και πρώην υπουργός Τηλεπικοινωνιών, Φατμίρ Λιμάι τονίζοντας ότι πλέον δεν είναι στον ίδιο δρόμο με τον πρωθυπουργό και αρχηγό του κόμματος, Χασίμ Θάτσι.

Ο πρώην υπουργός ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα θα συγκροτηθεί νέα πολιτική δύναμη στο Κόσοβο, στην οποία θα συμμετέχουν ο πρόεδρος της Βουλής, Γιακούπ Κρασνίτσι και άλλες προσωπικότητες από διάφορους τομείς.

Ο Φατμίρ Λιμάι, ο οποίος απαλλάχθηκε από κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου σε στρατόπεδο αιχμαλώτων στην περιοχή Κλέτσκα, δήλωσε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου δεν είναι πλέον το κόμμα που ήταν παλιά.

Στα συνέδρια, στις συσκέψεις του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου ποτέ δεν συζητήθηκε ο διάλογος με τη Σερβία, το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, υποστήριξε ο κ. Λιμάι και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του Κοσόβου από το 2010 εργάζεται χωρίς κανένα σχέδιο, πρόγραμμα και χωρίς κανένα στόχο.

Ο Φατμίρ Λιμάι είπε ότι το 2010 τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με τη Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου του Ραμούς Χαραντινάι, αίτημα που διατύπωσαν και εκείνοι που ψήφισαν την κυβέρνηση.

Ο κ. Λιμάι, εκτίμησε ότι η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eulex) πρέπει να παραμείνει στο Κόσοβο και να συνεχίσει να παράσχει βοήθεια. Υποστήριξε ότι το Κόσοβο εξακολουθεί να μην είναι κράτος, επειδή, όπως είπε, βασικά τμήματα της αστυνομίας, της εισαγγελίας, των δικαστηρίων και άλλων τομέων δεν λειτουργούν ανεξάρτητα, αλλά υπό την επιρροή των κυβερνητικών δομών και τόνισε ότι εκείνος δεν μπορεί να αποδεχθεί κάτι τέτοιο.