Χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποιούν σήμερα πορεία διαμαρτυρίας στη Ντεράα, στη νότια Συρία, μετά την κηδεία ενός διαδηλωτή που σκοτώθηκε χθες από τις δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με κάτοικο της πόλης. Καταδικάζει τη βία κατά διαδηλωτών η Γαλλία.

"Οι διαδηλωτές άρχισαν μαζικά να πραγματοποιούν πορεία από το κοιμητήριο προς το τέμενος Αλ Ομάρι μετά τον ενταφιασμό" του Ράιντ Άκραντ, ο οποίος σκοτώθηκε χθες στη διάρκεια διαδήλωσης από τις δυνάμεις της τάξης.

"Επανάσταση, επανάσταση", "Θεός, Συρία, ελευθερία είναι το παν", είναι μερικά από τα συνθήματα που φωνάζουν οι διαδηλωτές, σύμφωνα με τον κάτοικο της Ντεράα, ο οποίος δήλωσε ότι στοιχεία του στρατού έχουν τοποθετηθεί στις εισόδους της παλαιάς πόλης.

Βασικό σύνθημα των διαδηλωτών ήταν το "Θεός, Συρία, Ελευθερία. Ο λαός θέλει την ανατροπή της διαφθοράς", αυτή η  έκφραση είναι μεταφερμένο το σύνθημα των Αιγυπτίων διαδηλωτών "ο λαός θέλει την ανατροπή του καθεστώτος".

Καταδικάζει τη βία κατά διαδηλωτών η Γαλλία

Παράλληλα η Γαλλία καταδίκασε σήμερα για άλλη μια φορά, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών της, τη χρήση βίας κατά των διαδηλωτών στη Συρία και ζήτησε την απελευθέρωση όλων των ατόμων που κρατούνται στη χώρα αυτή επειδή μετείχαν στο κίνημα διαμαρτυρίας.

"Η Γαλλία καταδικάζει τη βία που προκάλεσε το θάνατο αρκετών ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών μεταξύ των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή στη Ντεράα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.

"Η Γαλλία καλεί τις συριακές αρχές να αφήσουν ελεύθερους όλους όσοι κρατούνται επειδή μετείχαν σε διαδηλώσεις, λόγω των απόψεών τους ή για τη δράση τους υπέρ της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", προσέθεσε.

Η Γαλλία "καλεί την κυβέρνηση (της Συρίας) να ανταποκριθεί με μεταρρυθμίσεις στις φιλοδοξίες που εκφράζει ο συριακός λαός", σημείωσε επίσης ο Βαλερό, ο οποίος κατέληξε λέγοντας ότι το Παρίσι είναι προσηλωμένο "στην ελευθερία της πραγματοποίησης ειρηνικών διαδηλώσεων σε όλες τις χώρες" και καλεί τη Συρία να θέσει σε εφαρμογή τις διεθνείς δεσμεύσεις τις οποίες συνυπογράφει όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως την ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης".