Την απόφαση του δικαστηρίου της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, με την οποία ορίστηκε προφυλάκιση ενός μήνα στον υποψήφιο δήμαρχο και αρχηγό της Πρωτοβουλίας Πολιτών "Σερβία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη" GI SDP Όλιβερ Ιβάνοβιτς, επικύρωσε το εφετείο της Πρίστινας.

Ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς συνελήφθη ως ύποπτος για εγκλήματα πολέμου και δολοφονία στις 27 Ιανουαρίου και μία μέρα αργότερα, μετά από αίτημα του διεθνούς εισαγγελέα της ειδικής εισαγγελίας του Κοσόβου, διεθνής δικαστής του δικαστηρίου της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα όρισε την προφυλάκισή του, δήλωσε η εκπρόσωπος της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) Ιρίνα Γκουντέλιεβιτς.

"Το εφετείο καθοδηγήθηκε από τους ίδιους, ανύπαρκτους λόγους, στους οποίους βασίστηκε και το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, οι οποίοι καταρρίφθηκαν στην έφεση" δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης του Όλιβερ Ιβάνοβιτς, Νεμπόισα Βλάγιτς.

"Το εφετείο υπέκυψε στο άνευ προηγουμένου κυνήγι που διεξάγουν τα ΜΜΕ, η αλβανική τηλεόραση και ο Τύπος στο Κόσοβο εναντίον του Ιβάνοβιτς" υποστήριξε ο κ. Βλάγιτς.

Η Πρωτοβουλία Πολιτών "Σερβία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη" ανακοίνωσε ότι το εφετείο επικύρωσε την απόφαση του δικαστηρίου της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, 102 ώρες μετά τη λήξη της προθεσμίας εντός της οποίας έπρεπε να έχει λάβει απόφαση.

"Αυτό επιβεβαιώνει την πεποίθηση των πολιτών της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα και μελών της Πρωτοβουλίας Πολιτών 'Σερβία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη' ότι η σύλληψη του Όλιβερ Ιβάνοβιτς έχει αποκλειστικά πολιτικά κίνητρα με στόχο να εμποδιστεί η υποψηφιότητά του στις εκλογές για την ανάδειξη δημάρχου στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα και η σίγουρη νίκη του" αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Πολιτών.

Ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς, Σέρβος πολιτικός που ζει στη βόρεια Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, συνελήφθη ως ύποπτος για συμμετοχή σε εγκλήματα πολέμου το 1999 και σε μεταπολεμικά επεισόδια το 2000.

Ήταν μέλος της Βουλής του Κοσόβου την περίοδο 2001-2004 και είναι υποψήφιος δήμαρχος με την GI SDP στις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην πόλη του βορείου Κοσόβου, στις 23 Φεβρουαρίου.

Ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς, ο οποίος θεωρείται σχετικά μετριοπαθής πολιτικός, έχασε στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές από τον σκληροπυρηνικό Κρστιμιρ Πάντιτς, ο οποίος τελικά αρνήθηκε να αναλάβει καθήκοντα και να ορκιστεί, οπότε θα διεξαχθούν νέες εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου.