Η κυβέρνηση της Γερμανίας αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτικών που μπορεί να στείλει στο Μάλι για να παράσχουν υποστήριξη στις επιχειρήσεις υπό την διοίκηση των δυνάμεων της Γαλλίας, και πιο συγκεκριμένα πτήσεις για την μεταφορά υλικού και προσωπικού και εκπαίδευση των στελεχών των ένοπλων δυνάμεων της αφρικανικής χώρας.

Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ αύξησε το όριο στα 250 στελέχη των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων από τα 180, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η γερμανική στρατιωτική αποστολή δεν θα εμπλακεί σε μάχες, ενώ η οριστική έγκριση της απόφασης αυτής επαφίεται στο κοινοβούλιο.

Σε γενικές γραμμές η Γερμανία συνήθως προσφέρει υποστήριξη και όχι ισχύ πυρός στις διεθνείς στρατιωτικές αποστολές.

Περίπου 5.000 Γερμανοί στρατιωτικοί συμμετέχουν σε εννέα διεθνείς στρατιωτικές αποστολές, συμπεριλαμβανομένων 3.000 και πλέον στο Αφγανιστάν. Στην πλειονότητά τους, εκπαιδεύουν στελέχη των αφγανικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Μια επιχείρηση υπό την ηγεσία της Γαλλίας τον Ιανουάριο του 2013 οδήγησε στην εκδίωξη ισλαμιστών μαχητών από τις περιοχές που είχαν καταλάβει στο βόρειο Μάλι. Ωστόσο, αντάρτες που συνδέονται με την αλ Κάιντα συνεχίζουν να ελέγχους θύλακες στα βόρεια της χώρας αυτής.