Τη βεβαιότητα ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος Βελιγραδίου- Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών, ανεξάρτητα από τις βουλευτικές εκλογές στη Σερβία, εξέφρασε η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον και εκτίμησε ότι η συμμετοχή του αντιπροέδρου της σερβικής κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς στις συνομιλίες είναι πολύ σημαντική. 

"Ο διάλογος συνεχίζεται. Η επόμενη συνάντηση θα διεξαχθεί στις 12 Φεβρουαρίου. Με ή χωρίς εκλογές εμείς προχωράμε μπροστά. Η προσήλωση της Σερβίας και των πολιτικών, με τους οποίους συνεργάζομαι για να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος υπάρχει πλήρως" υπογράμμισε η κ. Άστον σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "The Wall Street journal" στο περιθώριο διάσκεψης για την ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο. 

Απαντώντας στην ερώτηση αν μεταξύ των συγκεκριμένων πολιτικών συμπεριλαμβάνει και τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, η κ. Άστον απάντησε ότι "συμπεριλαμβάνει ιδιαίτερα τον κ. Βούτσιτς", τον οποίο περιέγραψε "σημαντικό σύμμαχο σε αυτό" υπενθυμίζοντας ότι συμμετείχε σε πολλές συναντήσεις των αντιπροσωπειών της Σερβίας και του Κοσόβου στις Βρυξέλλες. 

Με δεδομένο ότι η Σερβία διανύει προεκλογική περίοδο, η κ. Άστον εξέφρασε την προσδοκία ότι οι αξιωματούχοι της θα αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στην προεκλογική εκστρατεία. 

"Αλλά ο διάλογος συνεχίζεται και όχι επειδή επιμένω εγώ σ' αυτό, αλλά επειδή ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι και η ομάδα του επίσης το επιθυμούν" είπε κ. Άστον. 

"Δεν επιβραδύνουν τη διαδικασία του διαλόγου και επιθυμούν να συνεχιστεί" ανέφερε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και πρόσθεσε ότι τώρα ολοκληρώνεται η υπάρχουσα ατζέντα θεμάτων και συντάσσεται η επόμενη.