Τις έντονες ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τον νόμο που υιοθέτησε το Τουρκικό κοινοβούλιο και ο οποίος εισάγει περιορισμούς στη χρήση του Διαδικτύου εξέφρασε σήμερα ο εκπρόσωπος του επίτροπου αρμόδιου για τη Διεύρυνση Στέφαν Φίλε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την τακτική ενημέρωση της Επιτροπής ο Πέτερ Στάνο τόνισε ότι η τουρκική κοινή γνώμη δικαιούται περισσότερη πληροφόρηση, περισσότερη διαφάνεια και όχι περισσότερους περιορισμούς.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, ο νόμος αυτός εισάγει περιορισμούς σε μια σειρά από τομείς που άπτονται της ελευθερίας έκφρασης και θα πρέπει να επανεξεταστεί με σεβασμό προς τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Σημείωσε ακόμη την ετοιμότητα της Κομισιόν να συνεργαστεί με τις τουρκικές αρχές προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι όποιες αλλαγές θα είναι συμβατές με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ο Π. Στάνο υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα και οι όποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει θα πρέπει να είναι συμβατές με τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης και σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.