Η συμμαχία των στρατιωτικών δυνάμεων της Γαλλίας, της Βρετανίας ,των ΗΠΑ και ορισμένων αραβικών κρατών, έπληξε επιλεγμένους στόχους στην Λιβύη κατά την διάρκεια της νύχτας, ενώ ενίσχυσε την ζώνη εναέριου αποκλεισμού.

Ο εκπρόσωπος της Διοίκησης Αφρικής του αμερικανικού στρατού, Βινς Κρόουλι δήλωσε συγκεκριμένα ότι ο αριθμός των πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσε η συμμαχία ήταν κατά πολύ μικρότερος απ αυτόν της προηγουμένης ημέρας, καθώς το Σάββατο οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν εξαπολύσει 110 πυραύλους κατά 22 λιβυκών στόχων.

"Περάσαμε τις πρώτες 24 ώρες δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία της ζώνης εναέριου αποκλεισμού και τώρα είμαστε στο στάδιο της επόπτευσης και του ελέγχου", τόνισε ο κ. Κρόουλι.

Οι επιθέσεις πλήττουν πλέον την «καρδιά» του καθεστώτος στην Τρίπολη, με τους Γάλλους να έχουν το προβάδισμα, ενώ στις επιχειρήσεις αναμένεται να λάβουν μέρος δυνάμεις από το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Αραβικός Σύνδεσμος αποσαφήνισε νωρίτερα ότι, παρά τις επικρίσεις των μελών του για τη σφοδρότητα των δυτικών βομβαρδισμών, εξακολουθεί να στηρίζει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εκπρόσωπος των λίβυων αντικαθεστωτικών δήλωσε ότι δυνάμεις πιστές στον Καντάφι μετέφεραν αμάχους από κοντινές πόλεις στην ελεγχόμενη από τους εξεγερμένους δυτική πόλη Μιζουράτα για να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες.

Η πληροφορία δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές. Κάτοικος της πόλης δηλώνει ότι σε μάχες της Κυριακής σκοτώθηκαν οκτώ άτομα, και δυνάμεις προσκείμενες στον Καντάφι, αλλά με πολιτικά, βρίσκονταν στο κέντρο της Μιζουράτα, 200 χλμ ανατολικά της Τρίπολης.Ο ίδιος προσέθεσε ότι η πόλη είναι περικυκλωμένη από στρατεύματα του Καντάφι και ότι έχει διακοπεί η υδροδότηση.

Εν τω μεταξύ το ΝΑΤΟ δεν έχει λάβει ακόμη ξεκάθαρη απόφαση για ενεργή συμμετοχή του στις επιχειρήσεις. Χθες κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση του οργανισμού ελήφθη μια «χαλαρή» απόφαση για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από τον ΟΗΕ, ενώ σήμερα στην έκτακτη σύνοδο των μόνιμων αντιπροσώπων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ θα συζητηθεί εκ νέου το ενδεχόμενο πιθανής εμπλοκής του δυνάμεών του στις επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Παράλληλα τα έξι F- 16 με τα οποία θα συμμετάσχει η Νορβηγία στην επιχείρηση επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού κατευθύνονται στην Μεσόγειο και σύμφωνα με πληροφορίες της πολεμικής αεροπορίας τα αεροσκάφη θα επιχειρούν είτε από τις βάσεις της Κρήτης, είτε από την Σαρδηνία της Ιταλίας.

Ενώ έξι με οκτώ μαχητικά αεροσκάφη τύπου Gripen είναι διαθέσιμα αν η Σουηδία αποφασίσει να συμμετάσχει στη διεθνή επιχείρηση κατά της Λιβύης.

Επίσης χθες, ο Αραβικός Σύνδεσμος διαχώρισε τη θέση του, καταγγέλλοντας ότι σημειώθηκαν "βομβαρδισμοί αμάχων" και ότι οι δυτικές δυνάμεις προχώρησαν πέρα από την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί απάντησαν υποστηρίζοντας ότι καλύπτονται από το ψήφισμα του ΟΗΕ, που προβλέπει την προστασία της ανθρώπινης ζωής με κάθε μέσο.

Επίσης χθες ο Καντάφι ανακοίνωσε για δεύτερη φορά κατάπαυση του πυρός, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να δηλώνουν ότι δεν την αναγνωρίζουν.

Ωστόσο σήμερα ο Αμρ Μούσα δήλωσε ότι η "στάση του Αραβικού Συνδέσμου ήταν αποφασιστική από την αρχή όταν "πάγωσαν" τη συμμετοχή της Λιβύης στον οργανισμό. Στη συνέχεια ζητήσαμε από τον ΟΗΕ να επιβάλλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα και εξακολουθούμε να σεβόμαστε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας και δεν υπάρχει κανενός είδους ένσταση", δήλωσε ο Αμρ Μούσα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν σήμερα στην Αίγυπτο.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι "είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα να μιλήσει με ενιαία φωνή για να εφαρμοσθεί η δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", αναφερόμενος στο κείμενο που εγκρίθηκε και επιτρέπει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης για να εμποδισθούν οι δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι να συνεχίσουν τις επιθέσεις εναντίον αμάχων.

Εν τω μεταξύ, στην πλατεία Ταχρίρ περίπου 50 οπαδοί του Μουαμάρ Καντάφι είχαν περικυκλώσει τον Μπαν Κι Μουν και τη 15μελή αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει στην Αίγυπτο, αναγκάζοντάς τους να καταφύγουν στην έδρα του Αραβικού Συνδέσμου.

Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν επιθυμεί να εμπλακεί άμεσα στην κρίση στην Λιβύη, ανέφερε σήμερα ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς από τη Βουδαπέστη.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος χαρακτήρισε τα γεγονότα στην Λιβύη ως "λυπηρά" και πρόσθεσε ότι ελπίζει πως θα σταματήσουν "το συντομότερο δυνατό".

Διχογνωμία των συμμάχων για τη συνέχεια των επιθέσεων στη Λιβύη

Έντονες αντιθέσεις σημειώνονται μεταξύ των συμμάχων για την επέμβαση στη Λιβύη, ενώ επαναλαμβάνονται από το πρωί οι γαλλικές αεροπορικές επιθέσεις. Νεκρός ένας από τους γιούς του Καντάφι. Νέες κυρώσεις από την ΕΕ ένωση στο καθεστώς.

Η Ιταλία αρνείται ότι διεξάγεται "πόλεμος" στη Λιβύη και εκφράζει σκεπτικισμό για τις επιχειρήσεις, όπως και η Γερμανία και η Κύπρος. Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε ως "μεσαιωνική σταυροφορία" την επέμβαση στη Λιβύη, αφήνοντας αιχμές για τη στάση των ΗΠΑ. Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τη θέληση της χώρας του για την όσο το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωση της στρατιωτικής επιχείρησης, ώστε να μπορέσουν οι Λίβυοι να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Η Βρετανία, η Φινλανδία και η Ισπανία απορρίπτουν τις επικρίσεις.

Οι λίβυοι εξεγερμένοι καλωσορίζουν τα αεροπορικά πλήγματα από τις ξένες δυνάμεις εναντίον του στρατού του Μουάμαρ Καντάφι, όμως δεν θέλουν να επέμβουν στον πόλεμο ξένα χερσαία στρατεύματα, δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων.

Ιστότοποι της αντιπολίτευσης και Αραβικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ένας από τους γιούς του Καντάφι, ο Χαμίς Καντάφι, που είχε τραυματισθεί, υπέκυψε στα τραύματά του σε νοσοκομείο της Τρίπολης.

Εκπρόσωπος των εξεγερμένων στην Μιζουράτα ανέφερε ότι δυνάμεις προσκείμενες στον Καντάφι μεταφέρουν άμαχους στην πόλη ως "ανθρώπινες ασπίδες", ενώ κάτοικος δήλωσε ότι οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχες την Κυριακή.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών ενέκριναν σήμερα στις Βρυξέλλες νέες κυρώσεις σε βάρος λιβυκών χρηματοπιστωτικών "οντοτήτων" και μελών της κυβέρνησης της χώρας, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Στο πλαίσιο των κυρώσεων αυτών, 11 πρόσωπα, κυρίως μέλη της κυβέρνησης, προστίθενται σ' ένα κατάλογο που αριθμεί ήδη 27 πρόσωπα -περιλαμβανομένου του ίδιου του λίβυου ηγέτη, τις περιουσίες των οποίων στο εξωτερικό έχει "παγώσει" η ΕΕ, ενώ τους έχει επίσης επιβάλει απαγόρευση εισόδου στην Ένωση.

Αποφάσισαν επίσης να προσθέσουν εννέα χρηματοπιστωτικές "οντότητες" σε ένα κατάλογο εταιρειών και οργανισμών στους οποίους η ΕΕ επιβάλει κυρώσεις. Ο κατάλογος περιλάμβανε ως τώρα πέντε και μεταξύ αυτών ήταν η κεντρική τράπεζα της Λιβύης και ένα κρατικό ταμείο που διαχειρίζεται τα πετρελαϊκά έσοδα της χώρας. Αντίθετα η ΕΕ δεν έχει ακόμη επιβάλει επισήμως κυρώσεις με στόχο το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Λιβύης.

Στο μεταξύ, οι εξελίξεις στη Λιβύη απασχολούν το ΝΑΤΟ, οι εκπρόσωποι του οποίου, βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση, με στόχο τη χάραξη στρατηγικής.

TAGS