Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι κατέθεσε, σήμερα, στη Βουλή η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλγαρία.

Όπως εξήγησε ο βουλευτής του κόμματος GERB Βεσελίν Βούτσκοφ, αφορμή για την τρίτη κατά σειρά πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης είναι η αποτυχία της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, όπως και "η μεταρρύθμιση του τομέα Εσωτερικής Ασφάλειας που δεν έχει προχωρήσει".

Ο κ. Βούτσκοφ είπε ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει το προσφυγικό- μεταναστευτικό πρόβλημα, την κλιμάκωση του λαθρεμπορίου, την κοινή εγκληματικότητα και τις παράνομες παρακολουθήσεις και υποκλοπές.

"Όλα αυτά εμένα μου ακούγονται, μάλλον, σαν… αυτοκριτική". Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε στον Τύπο την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι, επισημαίνοντας ότι "πρόκειται για τάσεις, οι οποίες έχουν διαμορφωθεί και εκδηλωθεί με σαφέστατο τρόπο την περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης".

Ο κανονισμός της βουλγαρικής Βουλής προβλέπει ότι η συζήτηση και η ψηφοφορία για τη πρόταση μομφής θα πραγματοποιηθεί τρεις με επτά ημέρες μετά την κατάθεσή της, δηλαδή την ερχόμενη εβδομάδα.

Για να "περάσει" η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης θα πρέπει να ψηφιστεί από 121 βουλευτές, ενώ το GERB έχει 95 βουλευτές.