Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη συνεχίζουν να διχάζουν την ιταλική κυβέρνηση, με την Λέγκα του Βορρά να εκφράζει ανοικτά την αντίθεσή της. Κατέφθασαν 200 παράνομοι μετανάστες από τη Λιβύη.

"Ο Ινιάτσιο Λα Ρούσα είναι υπουργός άμυνας της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι και όχι υπουργός πολέμου", δήλωσε με νόημα ο Ρομπέρτο Καλντερόλι, εκ των γνωστών στελεχών της Λέγκας, που σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα έκανε λόγο για "νεοαποικιακό πόλεμο".

"Το ψήφισμα του ΟΗΕ δεν μας άφηνε περιθώρια. Έπρεπε να διαλέξουμε: ή να ταχθούμε με την διεθνή κοινότητα, ή εναντίον της", απάντησε ο Λα Ρούσα, κατά την λήξη έκτακτου υπουργικού συμβουλίου που συγκλήθηκε στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι.

Ο ιταλός υπουργός άμυνας, ζήτησε, όπως είχε κάνει και ο υπουργός εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, να επιτευχθεί συμφωνία ώστε ο συντονισμός των επιχειρήσεων να περάσει στα χέρια της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Η δε κεντροαριστερά, μέσω του Δημοκρατικού Κόμματος, προτείνει να συζητηθεί η στάση της Ιταλίας στο κοινοβούλιο, ώστε να εκφρασθούν με σαφήνεια, τόσο η βουλή, όσο και η γερουσία.

Χθες βράδυ απογειώθηκαν τα πρώτα τέσσερα ιταλικά Tornado Ecr 50, τα οποία πραγματοποίησαν εναέρια περιπολία στην ευρύτερη περιοχή της Βεγγάζης. "Δεν προχωρήσαμε σε βομβαρδισμούς, ελέγξαμε μόνο την παρουσία εχθρικών ραντάρ", δήλωσε, στην δημόσια τηλεόραση RAI, ο πιλότος Nικόλα Σκολάρι. Ο υπουργός εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι, έκανε επίσης γνωστό ότι "έχει αυξηθεί η επιφυλακή και η προστασία των λεγόμενων ευαίσθητων στόχων που βρίσκονται στην Ιταλία και που θα μπορούσαν να πληγούν από τυχόν επιθέσεις μουσουλμάνων εξτρεμιστών".

Νέες αφίξεις παρανόμων μεταναστών

Στην Νότιο Ιταλία, στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αφίξεις παρανόμων μετανατστών. Ο αριθμός τους, στο νησί της Λαμπεντούζα, ξεπερνά πλέον τις πέντε χιλιάδες. Το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας και κράτησης είναι υπερπλήρες, οι συνθήκες υγιεινής είναι ακραίες και η μεταφορά των μεταναστών σε άλλες περιοχές της Ιταλίας, πραγματοποιείται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Οι κάτοικοι της Λαμπεντούζα, εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια και αντιτίθενται, μέχρι αυτή την στιγμή, στο στήσιμο καταυλισμού, που θα έπρεπε να επιτρέχει την μερική τουλάχιστον αποσυμφόρηση του κέντρου φιλοξενίας. Ο δήμαρχος του νησιού φοβάται ότι με τον τρόπο αυτό, θα "σβήσει" οριστικά ο τουριστικός χαρακτήρας της όλης περιοχής.

Χθες βράδυ, στο μεταξύ, έφτασαν στην Κατάνια της Σικελίας, διακόσιοι λαθρομετανάστες οι οποίοι, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στις ιταλικές αρχές, "αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Λιβύη και το χάος του πολέμου". Η ακτοφυλακή και οι καραμπινιέροι της Κατάνης, όμως, προχωρούν τις ώρες αυτές σε επιπλέον εξακριβώσεις και ελέγχους, διότι πιστεύουν ότι στην πραγματικότητα, μπορεί να πρόκειται για Αιγυπτίους, που σάλπαραν από την πόλη της Αλεξάνδρειας.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το ιταλικό ρυμουλκό Asso 22 της εταιρίας Augusta Offshore, που οι λιβυκές αρχές, μπλόκαραν προχθές στο λιμάνι της Τρίπολης, η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη. Μέχρι χθες το μεσημέρι, το πλοίο κατευθυνόταν προς πετρελαϊκή πλατφόρμα στα ανοικτά της Τρίπολης. Τα οκτώ μέλη του πληρώματος -έξι ιταλοί δυο ινδοί κι ένας ουκρανός- φέρονται να είναι, ουσιαστικά, όμηροι ένοπλων ανδρών του Καντάφι και δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους.

Σήμερα το πρωί, όμως, τα ιταλικά ραντάρ, διαπίστωσαν ότι το Asso 22, άλλαξε πορεία πλεύσης, και άρχισε να κατευθύνεται προς τις ακτές της Τυνησίας. Η κυβέρνηση της Ρώμης, παραδέχθηκε ότι "δεν γνωρίζει τις διαθέσεις των λίβυων ενόπλων", αλλά, υπογράμμισε, παράλληλα, ότι " αν χρειασθεί, θα πραγματοποιηθεί επιχείρηση για την διάσωση του πληρώματος".