«Εντελώς αβάσιμες» χαρακτήρισε η Συρία τις κατηγορίες οι οποίες τις απευθύνθηκαν διεθνώς για καθυστέρηση στην παράδοση του χημικού της οπλοστασίου προς καταστροφή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της χώρας Φεϊζάλ Αλ Μεκντάντ δήλωσε στο δίκτυο BBC ότι «η Συρία κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να βρίσκεται εντός του χρονοδιαγράμματος» καταστροφής των χημικών όπλων.

Η αραβική χώρα έχασε την προθεσμία της Τετάρτης για την παράδοση του συνόλου των τοξικών στοιχείων τα οποία περιλαμβάνονταν στο χημικό οπλοστάσιό της.

Ο κ. Μεκντάντ τόνισε ότι φορτίο με χημικές ουσίες έγινε δύο φορές αντικείμενο επίθεσης στο δρόμο από τη Δαμασκό για το λιμάνι της Λαττάκειας στη Μεσόγειο.

Υπεύθυνες για τις επιθέσεις, σύμφωνα με τον σύρο αναπληρωτή υπουργό, ήταν «τρομοκρατικές ομάδες».

«Η Συρία βρίσκεται σε πόλεμο και οι Αμερικανοί, καθώς και άλλοι, πρέπει να το λαμβάνουν αυτό υπ’ όψη τους», υπογράμμισε ο κ. Μεκντάντ.

Αρνήθηκε επίσης ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος βομβαρδίζουν περιοχές με αμάχους στο Χαλέπι με βαρέλια γεμάτα εκρηκτικά, μέταλλα και εύφλεκτες ύλες.

«Η Συρία δεσμεύεται από όλες τις συμφωνίες της με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Θα εφαρμόσουμε στην ώρα τους όλες τις υποχρεώσεις μας», κατέληξε ο αναπληρωτής επικεφαλής της συριακής διπλωματίας.