Ο σλοβάκος πρώην κομμουνιστής ηγέτης Βασίλ Μπίλακ, σφοδρός πολέμιος του κινήματος της «Άνοιξης της Πράγας», του οποίου ηγήθηκε το 1968 ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ, και υποστηρικτής της σοβιετικής κατοχής της Τσεχοσλοβακίας, απεβίωσε τη νύκτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη στην Μπρατισλάβα, σε ηλικία 96 ετών, ανακοίνωσε το Σλοβακικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ο Βασίλ Μπίλακ υπήρξε το καλοκαίρι του 1968 αυτός ο οποίος συνέταξε την «επιστολή πρόσκλησης» που απευθύνθηκε στο σοβιετικό ηγέτη Λεονίντ Μπρέζνιεφ και στην οποία ζητούσε από τη Μόσχα να καταλάβει στρατιωτικά την Τσεχοσλοβακία για να βάλει τέλος στις μεταρρυθμίσεις που είχαν στόχο τον «εκδημοκρατισμό» της πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής της χώρας αυτής.

Η κατοχή της Τσεχοσλοβακίας, στις 21 Αυγούστου 1968, από τις σοβιετικές δυνάμεις καθώς και τις δυνάμεις τεσσάρων άλλων χωρών του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας (Βουλγαρίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας και πρώην Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας), είχε στοιχίσει τις πρώτες ημέρες τη ζωή σε περίπου εκατό ανθρώπους.

Ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ (1921-1992) και πολλοί άλλοι μεταρρυθμιστές ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος συνελήφθησαν, εξορίστηκαν στη Μόσχα και υποχρεώθηκαν να υπογράψουν πρωτόκολλο για το τέλος των μεταρρυθμίσεων και την εξομάλυνση της κατάστασης στη χώρα.

Χιλιάδες Τσέχοι και Σλοβάκοι, υποστηρικτές της «Άνοιξης της Πράγας», εκδιώχθηκαν από τις δουλειές τους και περιορίστηκαν σε χειρωνακτικές εργασίες.

Η θέση του Μπίλακ έγινε ευάλωτη μετά την εκλογή, το 1985, του μεταρρυθμιστή ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ. Παραιτήθηκε το 1988, λίγο πριν από την κατάρρευση του καθεστώτος στην πρώην Τσεχοσλοβακία με τη «Βελούδινη Επανάσταση» του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 1989.

Κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία, ωστόσο ουδέποτε ενοχλήθηκε πραγματικά από τη σλοβακική δικαιοσύνη μετά τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας, το 1993. Διήγε ως το θάνατό του μια ήσυχη ζωή στην έπαυλή του στην Μπρατισλάβα.