Οι συνομιλίες της Γενεύης ΙΙ σχετικά με τη Συρία πρέπει να συνεχιστούν, να καταλήξουν σε μια πολιτική και δημοκρατική διέξοδο της χώρας από τη σύγκρουση και να προετοιμάσουν τη μετάβαση στην ελευθερία και τη δημοκρατία. Τη θέση αυτή υποστήριξαν οι ευρωβουλευτές με ψήφισμα που ενέκριναν την Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου.

Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πεπεισμένο ότι μια βιώσιμη λύση στη σημερινή κρίση στη Συρία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας ανοικτής σε όλους πολιτικής διαδικασίας με πρωτοβουλία της Συρίας και με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας. Εκφράζει την ανησυχία του για την ολοένα μεγαλύτερη εμπλοκή εξτρεμιστικών ισλαμιστικών ομάδων και ξένων μαχητών στην σύγκρουση στη Συρία, και υποστηρίζει τη δημιουργία ενός ενωμένου και οργανωμένου αντιπολιτευτικού μετώπου.

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι η ελάφρυνση των δεινών που υφίστανται εκατομμύρια Σύροι που χρειάζονται βασικά αγαθά και υπηρεσίες πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα γενικότερα, και κάνουν έκκληση για την έκδοση σχετικής ανθρωπιστικής απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Καλούν όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στη σύγκρουση να διευκολύνουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και αρωγής μέσω όλων των πιθανών διαύλων, μεταξύ άλλων πέραν των συνόρων και των γραμμών σύγκρουσης, και να κατοχυρώσουν την ασφάλεια όλου του ιατρικού προσωπικού και των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα.

Σύμφωνα με το κείμενο του εγκριθέντος ψηφίσματος, η διευκόλυνση της πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας στους πολίτες που την χρειάζονται, όπως και η κατά τόπους κατάπαυση πυρός, η άρση της πολιορκίας ορισμένων αστικών περιοχών, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Homs, μπορούν να συμβάλουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Οι ευρωβουλευτές καλούν ακόμη την ΕΕ να προβεί σε μια συντονισμένη δράση για να διασφαλίσει την απελευθέρωση της βραβευμένης με το Βραβείο Ζαχάρωφ 2011 Ραζάν Ζεϊτουνέχ, που απήχθη με το σύζυγό της στη Δαμασκό τον Δεκέμβριο του 2013. Ζητούν επίσης την άμεση, άνευ όρων και ασφαλή απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, του ιατρικού προσωπικού, του προσωπικού ανθρωπιστικών οργανώσεων, δημοσιογράφων, θρησκευτικών ηγετών και ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Έγκαιρη και ασφαλής καταστροφή των χημικών όπλων

Τα μέλη του ΕΚ επισημαίνουν ότι οι συριακές αρχές πρέπει να συμμορφωθούν με το χρονοδιάγραμμα για την καταστροφή των αποθεμάτων χημικών όπλων τους, ζητώντας να αποδοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην περιβαλλοντική ασφάλεια της διαδικασίας καταστροφής και της διαχείρισης των εναπομεινάντων αποβλήτων. Τονίζουν, ωστόσο, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων και των τραυματισμών που σημειώθηκαν στην κρίση βίας της Συρίας προκλήθηκε από τη χρήση συμβατικών όπλων.

Φόρος τιμής στους δημοσιογράφους που καλύπτουν τη σύγκρουση

Πριν από την ψηφοφορία, ο πρόεδρος του ΕΚ Martin Schulz απέτινε φόρο τιμής σε όλους τους δημοσιογράφους «που υποστηρίζουν το δικαίωμα στην πληροφόρηση, ακόμα και εις βάρος των ζωών τους» στη Συρία. «Χωρίς το έργο τους, δεν θα γνωρίζαμε τίποτα για τις θηριωδίες και την καθημερινή ταλαιπωρία του πληθυσμού της Συρίας.

Οι σκέψεις μας είναι μαζί με όλους τους δημοσιογράφους που έχασαν τη ζωή τους στη Συρία και ζητάμε την άμεση απελευθέρωση όλων όσων τελούν υπό κράτηση», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΚ.