Ισλαμιστές αντάρτες εξαπέλυσαν σήμερα επίθεση στην κεντρική φυλακή στο Χαλέπι και απελευθέρωσαν εκατοντάδες κρατούμενους, ενώ έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον 30 νεκρούς στις μάχες.

Τμήματα των οργανώσεων «Άχραρ αλ Σαμ και Μέτωπο Αλ Νόσρα πήραν τον έλεγχο του 80% της κεντρικής φυλακής στο Χαλέπι και απελευθέρωσαν εκατοντάδες κρατούμενους», δήλωσε ο διευθυντής αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Η Άχραρ αλ Σαμ είναι μια από τις κυριότερες δυνάμεις του Ισλαμικού Μετώπου, της πιο ισχυρής από τις ομάδες των αντικαθεστωτικών ανταρτών, ενώ το Μέτωπο αλ Νόσρα είναι ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία.

Οι μάχες συνεχίζονταν ως αργά το απόγευμα στο κτιριακό σύμπλεγμα της φυλακής, με τους αντάρτες να υφίστανται σφυροκόπημα από το πυροβολικό.

Η συριακή κρατική τηλεόραση αντιθέτως μετέδωσε ότι μια προσπάθεια κατάληψης της φυλακής «απετράπη» και ότι ένας Τσετσένος διοικητής ανταρτών του Μετώπου αλ Νόσρα σκοτώθηκε.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει καταγγείλει επανειλημμένα τις συνθήκες στη φυλακή, κάνοντας λόγο για πολυάριθμα κρούσματα φυματίωσης και άλλων ασθενειών. Η κατάσταση είχε ωθήσει την κυβέρνηση της Συρίας να ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι επρόκειτο να απελευθερώσει 366 φυλακισμένους για «ανθρωπιστικούς λόγους».

Στο μεταξύ, οι αεροπορικές επιδρομές με «βαρέλια με εκρηκτικά», αυτοσχέδιες βόμβες που κατασκευάζει ο συριακός στρατός χρησιμοποιώντας δοχεία και τρινιτροτολουόλη (TNT) και ρίπτει από ελικόπτερα εναντίον περιοχών που ελέγχουν οι αντάρτες, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 250 ανθρώπους μέσα σε πέντε ημέρες στο Χαλέπι, σύμφωνα με μια χωριστή ανακοίνωση της ΜΚΟ.