Μια συνομιλία μεταξύ της αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ και του αμερικανού πρεσβευτή στην Ουκρανία, η οποία ανέβηκε στο YouTube, περιείχε μερικά καθόλου διπλωματικά σχόλια σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη στάση της όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία.

Στο ηχητικό ντοκουμέντο που ανέβηκε στο Διαδίκτυο την Τρίτη η Νούλαντ και ο πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ ακούγονται να συζητούν στρατηγικές ώστε να μπορέσουν να συνεργαστούν με τους τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης της Ουκρανίας: Τον Βιτάλι Κλίτσκο, πρώην πυγμάχο, τον Αρσένι Γιάτσενιουκ, πρώην υπουργό Οικονομικών και τον ακροδεξιό Ολέγ Τιάγκνιμποκ.

Η Νούλαντ κάνει λόγο για εμπλοκή του Ρόμπερτ Σέρι, του νέου ειδικού εκπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την Ουκρανία, στην εξεύρεση πολιτικής λύσης: «Αυτός ο τύπος του ΟΗΕ, ο Ρόμπερτ Σέρι, θα ήταν τέλειος για να βοηθήσει να κολλήσουν τα πράγματα και να έχουμε τον ΟΗΕ να βοηθήσει να κολλήσουν και, ξέρεις, να πάει να γ@@@ει η ΕΕ».

Ο αμερικανός πρεσβευτής της απαντά: «Ακριβώς. Και πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για να κολλήσει, γιατί μπορείς να είσαι σίγουρη ότι αν δεν αρχίσει να προχωρά, οι Ρώσοι θα εργάζονται στα παρασκήνια για να το υπονομεύσουν».

Εξάλλου η Νούλαντ ακούγεται να λέει στον Πάιατ ότι δεν πιστεύει πως ο Βιτάλι Κλίτσκο, ο πρώην πυγμάχος που είναι πλέον ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ουκρανίας, θα πρέπει να συμμετάσχει σε μια καινούργια κυβέρνηση.

«Δεν πιστεύω ότι ο Κλιτς (Κλίτσκο) θα πρέπει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση», λέει η Νούλαντ. «Δεν πιστεύω ότι είναι απαραίτητο. Δεν πιστεύω ότι είναι καλή ιδέα», πρόσθεσε.

Η Νούλαντ συναντήθηκε την Τρίτη με τον ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς για να συζητήσουν την εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση που συγκλονίζει τη χώρα από τον Νοέμβριο. Συζήτησαν πολιτικές μεταρρυθμίσεις και την πιθανότητα περαιτέρω διαπραγματεύσεων μεταξύ του Γιανουκόβιτς και των ηγετών της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, αν και αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν το περιεχόμενο του βίντεο, δεν αρνήθηκαν την αυθεντικότητά του.

«Δεν είπα ότι δεν είναι αυθεντικό», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι. Η ίδια πρόσθεσε ότι η Νούλαντ ζήτησε συγγνώμη από τους ευρωπαίους συναδέλφους της για τα σχόλιά της.

«Εργαζόμαστε ιδιαίτερα στενά με την ΕΕ και τους εκπροσώπους της και αυτό είναι που έκανε η υφυπουργός Εξωτερικών στην περίπτωση της Ουκρανίας», εξήγησε η Ψάκι.

Η Νούλαντ «ήταν σε στενή επαφή με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, ήταν σε στενή επαφή με τους ευρωπαίους ομολόγους της και φυσικά ζήτησε συγγνώμη (…) για τις δηλώσεις της που της αποδόθηκαν», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Δεν πρόκειται να σχολιάσω το περιεχόμενο μια ιδιωτικής διπλωματικής συνομιλίας», επεσήμανε από τη μεριά του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ. «Θα έλεγα ότι μιας και το βίντεο εντοπίστηκε αρχικά και σχολιάστηκε στο Twitter από τη ρωσική κυβέρνηση, πιστεύω ότι αυτό λέει κάτι για τον ρόλο της Ρωσίας», πρόσθεσε.