Άρχισε η  απομάκρυνση των κατοίκων από τις υπό πολιορκία συνοικίες της Χομς, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη, η οποία επετεύχθη αυτήν την εβδομάδα.

"Πριν από λίγα λεπτά άρχισε η επιχείρηση απομάκρυνσης παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων", μετέδωσε η τηλεόραση.

Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα από ανεξάρτητη πηγή. Εικόνες που μεταδόθηκαν από τη Χομς δείχνουν λεωφορεία έτοιμα να παραλάβουν τους αμάχους, ωστόσο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια ένδειξη ότι άρχισε η απομάκρυνση των κατοίκων των συνοικιών της παλιάς πόλης της Χομς.

Σε δηλώσεις του στη συριακή τηλεόραση, ο κυβερνήτης της Χομς Ταλάλ αλ Μπαράζι δήλωσε ότι η ατμόσφαιρα είναι "θετική" πριν από την επιχείρηση αυτή που πρόκειται ν' αρχίσει το μεσημέρι και η οποία θα επιτρέψει σε γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους να εγκαταλείψουν την πόλη.

Η επιχείρηση διανομής της βοήθειας στους κατοίκους οι οποίοι θέλησαν να παραμείνουν στις συνοικίες αυτές θα αρχίσει αύριο Σάββατο.

Ο ΟΗΕ εξέφρασε την ικανοποίησή του χθες για τη συμφωνία αυτή στην οποία κατέληξε με τις συριακές αρχές, ωστόσο η Ουάσινγκτον αμφισβήτησε την ειλικρίνεια των προθέσεων της συριακής κυβέρνησης.

Η πολιορκία της παλιάς πόλης συνεχίζεται πάνω από ένα χρόνο και ακτιβιστές αναφέρουν ότι πάνω από 2.500 άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στην περιοχή αυτή και έχουν άμεση ανάγκη από τρόφιμα.

Σύμφωνα με τον Μπαράζι, η πρώτη ομάδα που θα εγκαταλείψει την πόλη περιλαμβάνει παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών, άνδρες άνω των 55 ετών και γυναίκες. Ο σύρος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι κέντρα υποδοχής έχουν δημιουργηθεί για τους ανθρώπους που θα εγκαταλείψουν την παλιά πόλη, οι οποίοι ωστόσο είναι ελεύθεροι να μεταβούν όπου επιθυμούν.

"Ελπίζουμε ότι η πρώτη φάση θα είναι επιτυχής και ότι θα υπάρξει συνέχεια αύριο και μεθαύριο ώστε να μπορέσουν να εγκαταλείψουν την παλιά πόλη όσοι το επιθυμούν", τόνισε ο κυβερνήτης της Χομς.