Το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο διέταξε έρευνα για τις κατηγορίες δωροδοκίας εις βάρος τριών ευρωβουλευτών, με αντάλλαγμα να γίνουν πιο «μετριοπαθείς» οι νομοθετικές προτάσεις που αφορούν την ρύθμιση του χρηματοοικονομικού τομέα.

Όπως αναφέρεται ο Σλοβένος ευρωβουλευτής Ζόραν Τάλερ, ο Αυστριακός συντηρητικός Ερνστ Στράσερ και ο Ρουμάνος σοσιαλιστής Άντριαν Σεβερίν κατηγορούνται ότι δέχτηκαν ποσά ύψους 100.000 ευρώ.

Άρθρο της εφημερίδας Sunday Times υποστηρίζει ότι δημοσιογράφοι της, προσποιούμενοι τους εκπροσώπους μεγάλων τραπεζικών λόμπι, επικοινώνησαν συνολικά με περίπου 60 ευρωβουλευτές σε διάστημα οκτώ μηνών, προσπαθώντας να τους δελεάσουν με μεγάλα χρηματικά ποσά έναντι μιας πιο «ελαστικής συμπεριφοράς» κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για αυστηρότερες διατάξεις στη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, στον απόηχο της οικονομικής κρίσης.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα του EU Observer ο Τάλερ υποστήριξε ότι γνώριζε εξαρχής ότι πρόκειται για «στημένη» προσπάθεια δωροδοκίας και εξαπέλυσε επίθεση κατά της εφημερίδας, κατηγορώντας τη για «ευρω-σκεπτικισμό».

Επίσης ο Ζόραν Τάλερ υποστηρίζει ότι δεν δέχτηκε τα χρήματα που του προσέφεραν και ότι δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση στο μέλλον καιαπέστειλε επιστολή στην Διαδικτυακή πύλη Euractiv με την οποία υποστηρίζει ότι εξ αρχής γνώριζε ότι δεν υπήρχε πραγματικά η «εταιρεία», η οποία επικοινώνησε μαζί του.

Επισημαίνει μάλιστα ότι καθώς είχε προηγηθεί απόπειρα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να σπιλώσει τη φήμη του, ήταν πολύ σημαντικό για αυτόν να ανακαλύψει ποιος κρυβόταν πίσω από αυτές τις ενέργειες. Τονίζει ότι ουδέποτε δέχτηκε λεφτά, ούτε υπέγραψε το «συμβόλαιο συνεργασίας» που του προσέφεραν.