Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Συρίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να συμμετάσχει στον δεύτερο γύρο συνομιλιών στην Γενεύη, ο οποίος πρόκειται να ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα.

Η αποστολή του συριακού καθεστώτος δεν είχε επιβεβαιώσει τη συμμετοχή της, μετά τον πρώτο γύρο των συνομιλιών, ο οποίος έληξε χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα.

Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή ξεκινά η επιχείρηση αρωγής στη Χομς, καθώς Συρία και Ηνωμένα Έθνη έχουν συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους στην πόλη.

Η συμφωνία θα επιτρέψει σε πολύτιμες προμήθειες να φτάσουν στους κατοίκους της πόλης και θα επιτρέψει την απομάκρυνση των αμάχων.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής, Ταλάλ αλ-Μπαράζι, περίπου 200 άτομα αναμένεται να εγκαταλείψουν την πόλη. Η επιχείρηση θα ξεκινήσει το μεσημέρι και θα επιτρέψει σε γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους να φύγουν από τη Χομς.

Ικανοποίηση για τη συμφωνία εξέφρασαν τα Ηνωμένα Έθνη, αν και η Ουάσινγκτον αμφισβήτησε την ειλικρίνεια των προθέσεων της συριακής κυβέρνησης.

Η πολιορκία της Χομς κρατά εδώ και ένα χρόνο και ακτιβιστές αναφέρουν ότι 2.500 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στην πόλη, αντιμέτωποι με την πείνα.

Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι-μουν καταδίκασε την Πέμπτη τις πρακτικές επιθέσεων του συριακού καθεστώτος κατά αμάχων, με τη ρίψη επί σειρά ημερών βαρελιών με εκρηκτικά σε κατοικημένες περιοχές του Χαλεπίου.

Αυτές οι τακτικές έχουν «καταστροφικές συνέπειες για τις κατοικημένες περιοχές και είναι αντίθετες προς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» αναφέρει ανακοίνωση του ΓΓ του ΟΗΕ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Μάρτιν Νεσίρκι.

Ο Μπαν κάλεσε «όλα τα μέρη στη Συρία να προσπαθήσουν αμέσως να μειώσουν το επίπεδο της βίας και να εστιάσουν τις προσπάθειες τους σε μια ειρηνική λύση σε αυτή τη διένεξη» αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Η ρίψη εκρηκτικών βαρελιών είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 250 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 73 παιδιά, ανακοίνωσε την Πέμπτη το συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).