Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στη Νότια Αφρική στις 7 Μαΐου, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Τζέικομπ Ζούμα, ενώ το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC), το οποίο βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 20 χρόνια, είναι και πάλι το μεγάλο φαβορί και αναμένεται ότι θα κερδίσει με άνετη πλειοψηφία.

«Πρόκειται για ιστορικές εκλογές διότι λαμβάνουν χώρα τη χρονιά της 20ης επετείου της απελευθέρωσής μας από το απαρτχάιντ», τονίζει ο Ζούμα σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η ψηφοφορία αυτή, η πέμπτη από την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στη χώρα, θα ανοίξει επίσης το δρόμο για την εκλογή του επόμενου προέδρου της Νότιας Αφρικής, ο οποίος εκλέγεται από το κοινοβούλιο και όχι με καθολική ψηφοφορία.

Μετά την πρώτη συντριπτική εκλογική νίκη του κόμματος το 1994 με υποψήφιο τον Νέλσον Μαντέλα, το ANC έχει κερδίσει όλες τις εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις. Στις τελευταίες εκλογές, το 2009, είχε κερδίσει σχεδόν τα δύο τρίτα των ψήφων. Ωστόσο η ηγεμονία του έχει σταδιακά περιορισθεί από σχηματισμούς της αντιπολίτευσης.

Φέτος το στοίχημα είναι σημαντικό, καθώς η λαϊκή οργή για τις κακές δημόσιες υπηρεσίες και τη διαφθορά υποβόσκει. Τον τελευταίο μήνα, οργισμένοι κάτοικοι σε πόλεις με κυρίως μαύρο πληθυσμό σ' όλη τη χώρα ύψωσαν οδοφράγματα σε δρόμους και πυρπόλησαν κτίρια και αυτοκίνητα.

Στις 30 Ιανουαρίου, το ANC έχασε και άλλες ψήφους σε μερικές τοπικές εκλογές και η Δημοκρατική Συμμαχία (DA), το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, κέρδισε από το ANC τρία δημοτικά συμβούλια.

Η DA, η οποία διοικεί ήδη την πλούσια επαρχία του Δυτικού Ακρωτηρίου, κατηγορείται από τους αντιπάλους της ότι είναι "ένα κόμμα των λευκών", παρόλο που πολλά στελέχη της είναι πλέον μαύροι. Παραμένει πάντως ο κύριος σχηματισμός ο οποίος θεωρείται ικανός να αντιταχθεί στην κυριαρχία του ANC.