Την παραίτησή του από τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης συνασπισμού της Ένωσης Σοσιαλιστών- Φιλελεύθερων (USL), στη Ρουμανία, ανακοίνωσε χθες ο φιλελεύθερος Ντανιέλ Χιτόιου, προκειμένου, όπως διευκρίνισε, να αφοσιωθεί στις αυξημένες δραστηριότητες του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL), ενόψει των επερχόμενων προεδρικών εκλογών (τον Νοέμβριο) και ευρωεκλογών (τον Μάιο).

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) του νυν πρωθυπουργού, Βίκτορ Πόντα και το PNL, με πρόεδρο τον Κριν Αντονέσκου, είναι οι μεγάλοι εταίροι της κυβερνώσας συμμαχίας USL.

Τόσο ο κ. Αντονέσκου, όσο και ο ίδιος ο κ. Χιτόιου, επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις περί κρίσης στο εσωτερικό του PNL και παραίτησης σχετιζόμενης με μία πολιτική διαμάχη, όπως αυτές αναπαράχθηκαν από πολλά μέσα ενημέρωσης.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε συγκεκριμένα και επικαλούμενο σχετικές πηγές, ότι ο κ. Χιτόιου φέρεται να έχασε την υποστήριξη του PNL, επειδή δεν κράτησε ενήμερη την ηγεσία του κόμματος για ένα σχέδιο των αριστερών εταίρων της κυβέρνησης συνασπισμού να ρυθμιστούν τα τραπεζικά δάνεια των δανειοληπτών με χαμηλά εισοδήματα.

"Διαπιστώνω μία άνευ προηγουμένου αναστάτωση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την κατανοώ ως ενός σημείου, και σε σχέση με αυτό θα ήθελα να κάνω ορισμένες διευκρινίσεις: Εντός του PNL δεν υπάρχει απολύτως καμία διαμάχη, ανησυχία ή σύγκρουση. Όπως- υποθέτω- όλα τα άλλα κόμματα και το PNL οργανώνεται στην αρχή ενός έτους εξαιρετικά σημαντικού από όλες τις απόψεις, των εκλογών περιλαμβανομένων" είπε ο κ. Αντονέσκου.

"Στο PNL υπηρετούμε όλοι τους ίδιους στόχους, το ίδιο πρόγραμμα, είμαστε μία ομάδα που παίρνει συγκεκριμένες θέσεις μέσω των εκπροσώπων της στην Κυβέρνηση, που έχει συγκεκριμένη εκπροσώπηση στη Βουλή, συγκεκριμένη εκπροσώπηση στην κυβερνώσα συμμαχία USL" διαβεβαίωσε.

"Αποφάσισα να εμπλακώ πιο ενεργά στις δραστηριότητες του PNL, αναλαμβάνοντας προσωρινά τη γενική γραμματεία της παράταξης, δεδομένου ότι φέτος διεξάγονται δύο πολύ σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις: Οι ευρωεκλογές και οι προεδρικές εκλογές. Είμαι άνθρωπος του κόμματος, είμαι παλιός στο κόμμα, συνεργάζομαι με όλους όσοι βρίσκονται στην ηγεσία του κόμματος πολύ καλά, όπως και με όλες τις οργανώσεις του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος και αυτός είναι ο λόγος που αποφάσισα να αναλάβω αυτή τη θέση, οι πολύ σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις" διευκρίνισε από την πλευρά του ο κ. Χιτόιου, σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Ειδήσεων Agerpres, o παραιτηθείς υπουργός επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι για την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, ενώ ευχαρίστησε τον κ. Αντονέσκου και τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση για την εμπιστοσύνη τους. "Εργάζομαι 18 ώρες την ημέρα, τόσο στο υπουργείο όσο και στο κόμμα, όμως τη φετινή χρονιά, που είναι εκλογική, η δραστηριότητα στο PNL απαιτεί περισσότερο χρόνο", εξήγησε.

Ο κ. Αντονέσκου διευκρίνισε περαιτέρω ότι ενόψει των εκλογών το PNL διανύει μία περίοδο οργάνωσης και αναδιοργάνωσης. "Έχουμε πολλά ζητήματα να επιλύσουμε. Είμαστε μία ομάδα όπου οι ρόλοι διανέμονται και αναδιανέμονται. Μέχρι στιγμής συζητήσαμε με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο του PNL Ντανιέλ Χιτόιου και αποφάσισε να ολοκληρώσει την εμπειρία του και το έργο του στο υπουργείο και την κυβέρνηση" είπε. 

Ο ίδιος αναγνώρισε τις επιδόσεις του κ. Χιτόιου στην Κυβέρνηση και ανακοίνωσε τον διορισμό του ως προσωρινού γενικού γραμματέα του PNL. "Ο Ντανιέλ Χιτόιου διεκπεραίωσε ένα έργο το οποίο είχε διαρκή υποστήριξη από εμένα και το PNL, ένα έργο για το οποίο τον ευχαριστώ. Δεν ήταν εύκολο έργο, δε έγινε κάτω από εύκολες συνθήκες και τώρα, έπειτα και από την ολοκλήρωση και των τελευταίων διαπραγματεύσεων με την αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), επέλεξε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο των ευρύτερων αλλαγών, ως αντιπρόεδρος του κόμματος θα αναλάβει - και αυτό θα προτείνω αύριο (σ.σ. σήμερα) στη μόνιμη αντιπροσωπεία του PNL- τη θέση του προσωρινού γενικού γραμματέα, προκειμένου να συντονίσει τις προσπάθειες οργάνωσης του κόμματος το τρέχον έτος" ανέφερε ο κ. Αντονέσκου.

Ο πρόεδρος του PNL διευκρίνισε ότι εφόσον η μόνιμη αντιπροσωπεία του κόμματος στη σημερινή της συνεδρίαση λάβει κάποιες αποφάσεις, οι οποίες με οποιοδήποτε τρόπο να σχετίζονται με τη λειτουργία της Κυβέρνησης, ο ίδιος θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα γι' αυτές.