"Εξαιρετικά σημαντικές για το πολιτικό μέλλον του Κοσόβου" χαρακτήρισε τις συνομιλίες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, που διεξάγονται στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Κοσόβου Μπεντζέτ Πατσόλι.

Από τα Τίρανα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο πρόεδρος του Κοσόβου υπογράμμισε, ωστόσο, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλβανό ομόλογό του Μπαμίρ Τόπι, ότι οι συνομιλίες αυτές δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να αφορούν "το καθεστώς, την κυριαρχία και τα σύνορα του Κοσόβου".

Όπως χαρακτηριστικά είπε, "οι συνομιλίες με τη Σερβία θα περιλαμβάνουν ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να γίνει πιο εύκολη η ζωή των πολιτών του Κοσόβου".

Σημείωσε, μάλιστα, πως προς αυτή την κατεύθυνση, σημαντική είναι η βοήθεια της Αλβανίας σε ό,τι αφορά πρακτικά κυρίως ζητήματα.

Αναφορικά με τις σχέσεις της Αλβανίας με το Κόσοβο, ο κ. Πατσόλι χαιρέτισε τη συμβολή των Τιράνων στην προσπάθεια της Πρίστινας να αποσπάσει όσο το δυνατό μεγαλύτερη διεθνή αναγνώριση, καθώς και "τη στήριξη σε ζητήματα που άπτονται των προσπαθειών εδραίωσης του νέου κράτους".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Κόσοβο και η Αλβανία θα αποτελούν μαζί τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στο άμεσο μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητη για κοινή ατζέντα συνεργασίας μεταξύ Αλβανίας και Κοσόβου, υπογράμμισε ο κ. Τόπι, ο οποίος διαβεβαίωσε τον κ. Πατσόλι πως τα Τίρανα θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από όσο το δυνατό περισσότερες χώρες στη διεθνή πολιτική σκηνή.