Μια επιβλητική αυτοκινητοπομπή από φορτηγά και ταξί υπερφορτωμένα με μουσουλμάνους πολίτες και τα υπάρχοντά τους αναχώρησε το πρωί από το Μπανγκί υπό τις αποδοκιμασίες οργισμένου πλήθους, το οποίο λιντσάρισε άνδρα ο οποίος έπεσε από όχημα, έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες.

Η μεγάλη φάλαγγα ανέβηκε το πρωί τον άξονα που οδηγεί στη βόρεια έξοδο της πόλης, υπό τις ύβρεις των κατοίκων, οι οποίοι είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ένας από τους ταξιδιώτες, ο οποίος ήταν σκαρφαλωμένος σε φορτηγό, λιντσαρίστηκε αφού έπεσε από το όχημα.

Σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, το διαμελισμένο πτώμα του θύματος κειτόταν ακόμη στην άκρη του δρόμου νωρίς το μεσημέρι.

Έτερο φορτηγό της αυτοκινητοπομπής δέχθηκε επίσης επίθεση από χριστιανούς πολιτοφύλακες, οι οποίοι πάντως διαλύθηκαν γρήγορα όταν έριξαν προειδοποιητικούς πυροβολισμούς άνδρες της αφρικανικής δύναμης που ήταν παρόντες κατά μήκος του οδικού άξονα, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι μουσουλμάνοι, ξένοι και κεντροαφρικανοί, οι οποίοι γίνονται καθημερινά στόχοι επιθέσεων, λεηλασιών και φόνων από τον πληθυσμό της κεντροαφρικανικής πρωτεύουσας που είναι κυρίως χριστιανικός, διαφεύγουν εδώ και πολλούς μήνες από την πόλη.

Η εξορία τους επιταχύνθηκε από τότε που οι πρώην αντάρτες της μουσουλμανικής οργάνωσης Σελεκά υποχρεώθηκαν να περιορίσουν τη δράση τους ή να αποχωρήσουν, με αποτέλεσμα να ενταθούν τα αντίποινα εναντίον άμαχων μουσουλμάνων, οι οποίοι εξομοιώνονται από ένα μέρος του πληθυσμού με τους πρώην αντάρτες που είχαν πολλαπλασιάσει επί μήνες τις επιθέσεις εναντίον των χριστιανών.

Άλλες ομάδες μουσουλμάνων παίρνουν τον αντίθετο δρόμο, διαφεύγοντας από τις πόλεις της επαρχίας, όπου δέχονται τακτικά επιθέσεις, για να καταφύγουν κυρίως στο αεροδρόμιο του Μπανγκί, όπου έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν 4.000 άνθρωποι οι οποίοι ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Την Τετάρτη, μπροστά σε δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες, στρατιωτικοί λιντσάρισαν άνδρα τον οποίο θεώρησαν ύποπτο ως πρώην αντάρτη των Σελεκά.

Η οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» κατήγγειλε εξάλλου «την ακραία βία που επικρατεί εδώ και σχεδόν ένα χρόνο» στην Κεντρική Αφρική, υπογραμμίζοντας πως «έχει φθάσει σε επίπεδα απαράδεκτα και χωρίς προηγούμενο».

«Στο Μπανγκί, οι μάχες και οι λεηλασίες δεν σταματούν. Μόνο τον Ιανουάριο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιέθαλψαν σχεδόν 1.650 τραυματίες, οι οποίοι ήταν θύματα βιαιοτήτων και προέρχονταν από αμφότερες τις κοινότητες», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης, στην οποία διευκρινίζεται πως «ο χριστιανικός πληθυσμός, ο οποίος αποτελεί την πλειονότητα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ανησυχεί κι αυτός για τη βία».