Σχεδόν 9.000 άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων, οι περισσότεροι μουσουλμάνοι, έχουν διαφύγει τις δέκα τελευταίες ημέρες από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία προς το Καμερούν, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη.

Με τις αφίξεις αυτές στην πόλη Κέντζου, στο ανατολικό Καμερούν, ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που έχουν έρθει από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία στη χώρα αυτή μετά τις βιαιότητες εναντίον των μουσουλμάνων, οι οποίες συνεχίζονται, έχει υπερβεί τις 20.000, σύμφωνα με μια εκπρόσωπο της Αρμοστείας, την Φατούμα Λεζέν - Καμπά.

Από τους 8.762 πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί από την Αρμοστεία, περισσότεροι από τους μισούς είναι από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Οι υπόλοιποι προέρχονται από το Τσαντ, το Καμερούν, τη Νιγηρία και το Μάλι. Πρόκειται στην πλειονότητά τους για γυναίκες και παιδιά.

Στο Κέντζου οι συνθήκες είναι πολύ πρόχειρες. Η φιλοξενία των προσφύγων γίνεται σε οικογένειες, σε τεμένη, σ' ένα στάδιο ή στο δρόμο. Η υπηρεσία του ΟΗΕ ετοιμάζει ένα χώρο υποδοχής, που υποδείχθηκε από τις αρχές.

Πριν απ' αυτή την κρίση, 92.000 Κεντροαφρικανοί είχαν ήδη καταφύγει στο Καμερούν, με τους πρώτους να έχουν φθάσει στη χώρα ήδη από το 2004, διευκρίνισε η Αρμοστεία.