Η Βοσνία - Ερζεγοβίνη είναι αντιμέτωπη με κύμα κοινωνικών αναταραχών που θυμίζει πραγματική λαϊκή εξέγερση. Η εκτίμηση αυτή διατυπώνεται από μεγάλη μερίδα του Τύπου στη χώρα σήμερα, με αφορμή τις βίαιες διαδηλώσεις στην πόλη Τούζλα.

Τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ στη Βοσνία δικαιολογούν τις διαμαρτυρίες και τονίζουν ότι είναι αποτέλεσμα της δύσκολης οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης στη χώρα εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων παρουσιάζονται φωτογραφίες από τους δρόμους της Τούζλας, όπου χθες ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών με απολογισμό μεγάλο αριθμό τραυματιών.

«Άρχισε νέα στάση του Χούσιν» είναι το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Οσλομποτζένιε» του Σαράγεβο, στο οποίο γίνεται παραλληλισμός με την ένοπλη αντίσταση ανθρακωρύχων από την περιοχή της Τούζλας το 1920 κατά της βίας της βασιλικής χωροφυλακής. Ήταν η περίοδος της γενικής απεργίας ανθρακωρύχων της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, από τις 21 έως τις 28 Δεκεμβρίου του 1920, με αφορμή την περικοπή των μισθών και η εξέγερση ονομάστηκε έτσι από το χωριό ανθρακωρύχων Χούσιν, στην Τούζλα. Στις συγκρούσεις είχαν χάσει τη ζωή τους επτά εργάτες.

Χαρακτηρίζοντας τα τωρινά γεγονότα στην Τούζλα προοίμιο «της βοσνιακής άνοιξης», η εφημερίδα αναφέρει ότι από διάφορες περιοχές της χώρας καταφθάνουν πολίτες για συμπαράσταση στους διαδηλωτές.

«Εξέγερση πολιτών» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος της εφημερίδας, στο οποίο επιρρίπτονται ευθύνες κυρίως στη κυβέρνηση του καντονιού της Τούζλας και στον επικεφαλής της Σεάντ Τσαούσεβιτς από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, ο οποίος δήλωσε χθες το βράδυ ότι δεν πρόκειται να ικανοποιήσει το αίτημα των διαδηλωτών και να παραιτηθεί.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει ανάληψη ευθύνης από την αστυνομία για την υπέρμετρη χρήση βίας.