Εκατοντάδες φοιτητές του πανεπιστημίου της Πρίστινα διαδήλωσαν με αίτημα την παραίτηση του πρύτανη και συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

Η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα και χρησιμοποίησε γκλομπ για να εμποδίσει τους φοιτητές να εισχωρήσουν στην πανεπιστημιούπολη, ενώ είκοσι εννέα αστυνομικοί τραυματίστηκαν όταν οι φοιτητές άρχισαν να πετούν πέτρες εναντίον των δυνάμεων καταστολής.

Σύμφωνα με την αστυνομία 35 διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Οι φοιτητές είχαν αποκλείσει –ειρηνικά– τις εισόδους πρόσβασης στην πρυτανεία της Πρίστινας επί τουλάχιστον 8 ημέρες, απαιτώντας την παραίτηση του πρύτανη Ιμπραήμ Γκάσι και άλλων μελών του διδακτικού προσωπικού.

Τις κινητοποιήσεις πυροδότησαν άρθρα που δημοσιεύτηκαν στον τύπο και επιβεβαίωναν ότι ο πρύτανης και πολλοί καθηγητές είχαν πλαστογραφήσει ακαδημαϊκά έγγραφα και ανέφεραν ότι είχαν δημοσιεύσει ανύπαρκτες επιστημονικές έρευνες σε ανύπαρκτες επιστημονικές επιθεωρήσεις.

Σύμφωνα με τους φοιτητές, τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας προκάλεσε η αποτυχία της κυβέρνησης του Κοσόβου και της δικαιοσύνης της χώρας να προχωρήσουν στην έναρξη έρευνας για αυτά τα άρθρα και να εξαλείψουν τη διαφθορά στους κόλπους της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Σημειώνεται ότι στο πανεπιστήμιο της Πρίστινας φοιτούν περίπου 60.000 φοιτητές.