Η κόρη του βασιλιά Χουάν Κάρλος, η πριγκίπισσα Κριστίνα, έφτασε σήμερα το πρωί, με αυτοκίνητο, στο δικαστήριο της Πάλμα δε Μαγιόρκα όπου θα δώσει εξηγήσεις στον δικαστή Χοσέ Κάστρο για την κατηγορία της φορολογικής απάτης με την οποία βαρύνεται.

Αφού πέρασε με το αυτοκίνητό της τη ράμπα που οδηγεί στο δικαστήριο η ινφάντα, χαμογελαστή, χαιρέτισε τις τηλεοπτικές κάμερες που την περίμεναν και μπήκε στο κτίριο.

Η 48χρονη Κριστίνα κατηγορείται για συνέργεια στην υπόθεση του συζύγου της, Ινιάκι Ουρντανγκαρίν, ο οποίος φέρεται να καταχράστηκε πολλά εκατομμύρια ευρώ δημοσίου χρήατος.

Σε μικρή απόσταση από το δικαστήριο, γύρω από το οποίο είχαν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, είχαν συγκεντρωθεί μερικές δεκάδες διαδηλωτές που κρατούσαν πανώ με συνθήματα κατά της μοναρχίας και απαιτούσαν να αποδοθεί "δικαιοσύνη".

"Η δικαιοσύνη δεν είναι ίδια για όλους", δήλωσε μιας 70χρονη συνταξιούχος. "Υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν πολύ, που ζουν με 400 ευρώ. Αυτοί (σ.σ. η βασιλική οικογένεια) έχουν αρκετά χρήματα και λέγεται ότι θέλουν κι άλλα. Αν έχουν συνείδηση θα έπρεπε να καταλάβουν ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα βιβλία των παιδιών τους", τόνισε.

Στα 76 του, μετά από 38 χρόνια στο θρόνο, ο Χουάν Κάρλος εμφανίζεται σήμερα κουρασμένος καθώς στηρίζεται και σε πατερίτσες για να μπορέσει να περπατήσει μετά από πολλές χειρουργικές επεμβάσεις στο ισχίο. Η "υπόθεση Ουρντανγκαρίν" του στοίχισε σε δημοτικότητα, όμως ακόμη πιο καταστροφικό αποδείχτηκε ένα ταξίδι του στην Μποτσουάνα, το 2012, όπου πήγε να κάνει σαφάρι την ώρα που η Ισπανία βυθιζόταν στην οικονομική κρίση.

Ο βασιλικός οίκος ελπίζει πλέον να μπει ένα τέλος σ' αυτό που ο αυλάρχης Ραφαέλ Σποτόρνο δεν δίστασε να χαρακτηρίσει δημοσίως "μαρτύριο".