Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναχώρησε σήμερα από την Ιαπωνία, τελευταίο του σταθμό στην εννιαήμερη περιοδεία του στην Ασία, στη διάρκεια της οποίας επισκέφθηκε την Ινδία, την Ινδονησία και την Νότιο Κορέα.

Μετά τη συμμετοχή του στη σύνοδο του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας -Ειρηνικού (Apec) στη Γιοκοχάμα, ο Ομπάμα επιβιβάσθηκε σε ελικόπτερο και επισκέφθηκε την αρχαία αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Καμακούρα, για να θαυμάσει το άγαλμα του Βούδδα που είχε πρωταντικρίσει όταν ήταν μικρό παιδί.

Το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One απογειώθηκε κατόπιν στις 09.00, ώρα Ελλάδος, με κατεύθυνση την Ουάσιγκτον.

Στη διάρκεια της περιοδείας του, ο Ομπάμα υπέγραψε εμπορικές συμφωνίες με την Ινδία, επισκέφθηκε τους τόπους των παιδικών του χρόνων στην Ινδονησία, αλλά δεν απέφυγε τους μύδρους για την οικονομική του πολιτική στη σύνοδο της G20 στη Σεούλ, και υποσκελίσθηκε από την Κίνα και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα επίσης απέτυχε να συνάψει την φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Νότιο Κορέα, αλλά κατόρθωσε να προεδρεύσει σε συνάντηση με οκτώ άλλους ηγέτες της Ασίας -Ειρηνικού για τη σύσταση ενός διωκεάνειου συμφώνου για τις ελεύθερες συναλλαγές.