Την τιμωρία όσων παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζει να εισάγει στοχευμένα μέτρα εναντίον τους, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Σε μία διακήρυξη που υιοθετήθηκε από τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, η Ε.Ε. υποσχέθηκε την "ταχεία εισαγωγή μέτρων που θα στοχεύουν εκείνους οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν".

Πρόκειται για μία απόφαση που ανοίγει τον δρόμο για την κατάρτιση, από Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες, ενός καταλόγου με τα ονόματα όσων παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ΕΕ εξέφρασε τη "βαθιά ανησυχία της για το γεγονός ότι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθεί να επιδεινώνεται" στο Ιράν.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε "η σημαντική αύξηση των εκτελέσεων τους τελευταίους μήνες και η συστηματική καταπίεση των Ιρανών πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικηγόρων, των δημοσιογράφων, των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των γυναικών, των ιστολόγων (bloggers), των ατόμων που ανήκουν σε εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες και των μελών της αντιπολίτευσης".

Η ΕΕ καλεί τις ιρανικές αρχές να "σέβονται τις διεθνείς δεσμεύσεις τους σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, να απελευθερώσουν αμέσως όλους τους πολιτικούς κρατουμένους και να σταματήσουν τις εκτελέσεις".

TAGS