Οι στόχοι της στρατιωτικής επέμβασης στην Λιβύη,απασχολούν τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, έτσι οι στρατηγοί των αμερικανικών δυνάμεων, διατείνονται την νομιμότητα της «Αυγής της Οδύσσειας». Την ίδια στιγμή οι στρατηγοί διαβεβαιώνουν ότι δεν είναι στόχος ο Καντάφι, αλλά η προστασία των αμάχων, ενώ η Ευρωπαϊκή ένωση ανακοίνωσε ότι μπορεί να εγγυηθεί μία ανθρωπιστική αποστολή στην Λιβύη.

Ο στρατηγός των αμερικανικών δυνάμεων που μετέχουν στις επιχειρήσεις για την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη δήλωσε ότι δεν θα ήταν το "ιδανικό" να παραμείνει ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι στην εξουσία, αλλά διευκρίνισε ότι μια επίθεση στον Λίβυο ηγέτη δεν αποτελεί "μέρος της αποστολής του".

Ο Αμερικανός στρατηγός Κάρτερ Χαμ δήλωσε κατά την διάρκεια ενημέρωσης στο Πεντάγωνο ότι οι αεροπορικές δυνάμεις της συμμαχίας συνεχίζουν την αποστολή τους για τη δημιουργία της ζώνης ενέριου αποκλεισμού και ότι οι χερσαίες λιβυκές δυνάμεις κινούνται προς τα νότια της Βεγγάζης δείχνοντας ότι διαθέτουν "μικρή δυνατότητα και θέληση" .

Πρόσθεσε ότι η προέλαση των λιβυκών δυνάμεων έχει ανακοπεί και στις πόλεις Ατζνταμπίγια και Μισράτα λόγω των συνεπειών από την στρατιωτική δράση των δυνάμεων της συμμαχίας.

Οι δυνάμεις του Καντάφι παραμένουν ωστόσο ενεργές και οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί και η δεύτερη κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε το βράδυ της Κυριακής, κατέληξε.

Επίσης ο Αμερικανός στρατιωτικός τόνισε ότι τόσο οι αμερικανικές όσο και οι συμμαχικές στρατιωτικές δυνάμεις που επιχειρούν για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη βρίσκονται εκεί για να προστατεύσουν τους αμάχους και όχι για να προσφέρουν μια από αέρος υποστήριξη στις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη που αγωνίζονται κατά του Καντάφι.

Η αποχώρηση από την εξουσία του Λίβυου δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι "παραμένει ο τελικός στόχος" των Ηνωμένων Πολιτειών, επανέλαβε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά από τρεις ημέρες στρατιωτικών πληγμάτων στη Λιβύη.

"Προσπαθούμε να πείσουμε τον συνταγματάρχη Καντάφι, το καθεστώς του, και τους συγγενείς του, ότι πρέπει να εγκαταλείψουν την εξουσία,αυτό παραμένει ο τελικός στόχος μας", δήλωσε ο Μάρκ Τόουνερ, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο κ. Τόουνερ φρόντισε να γίνει η διάκριση ανάμεσα σε αυτόν τον "μακροπρόθεσμο" στόχο, και την σημερινή επιχείρηση στο πλαίσιο της εντολής των Ηνωμένων Εθνών, που αποσκοπεί στην προστασία των αμάχων.

Ο Αρχηγός του γενικού Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, Μάικλ Mάλεν, όταν ρωτήθηκε την Κυριακή από τα μέσα ενημέρωσης, δεν απέκλεισε την υπόθεση της διατήρησης του Καντάφι στην εξουσία, στο τέλος των Συμμαχικών επιχειρήσεων.

Παράλληλα ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "θα μειώσουν σύντομα" τη συμμετοχή τους στις συμμαχικές επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Επίσης ο Γκέιτς δήλωσε ότι θα ήταν "λάθος" για τη συμμαχία να θέσει ως στόχο το να δολοφονήσει τον Λίβυο ηγέτη συνταγματάρχη Καντάφι.

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε "η πρόθεσή μας είναι να μεταφερθεί στο ΝΑΤΟ η διοίκηση της διεθνούς δύναμης που επιχειρεί για τη δημιουργία ζώνης ενάεριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη".

Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ που επιθυμούν να συνεισφέρουν στην αποστολή αυτή θα το κάνουν, ανέφερε ο κ. Κάμερον, ενώ πρόσθεσε ότι η διεθνής συμμαχία έχει ουσιαστικά "εξουδετερώσει" την αεράμυνα της Λιβύης.

Ενώ σημείωσε ότι η στρατιωτική αποστολή στη Λιβύη είναι "πολύ σαφής", συνίσταται στην επιβολή μιας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού, και υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν ανησυχεί πως οι στόχοι θα αυξηθούν και θα αλλάξουν τις προσεχείς ημέρες.

Οι συμμαχικές δυνάμεις στη Λιβύη δεν έχουν στόχο "να καταστρέψουν ολοκληρωτικά" τον στρατό του Καντάφι, τόνισε ο Χαμ, και βάζουν στο στόχαστρο μόνον αυτούς που αψηφούν τη διεθνή εντολή.

Ο Αμερικανός στρατηγός διευκρίνισε τέλος ότι η στρατιωτική συμμαχία που επιβάλει τη ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη πραγματοποίησε 70 έως 80 πτήσεις σήμερα και ότι από αυτές περισσότερες από τις μισές πραγματοποιήθηκαν από τις δυνάμεις άλλων χωρών κι όχι των ΗΠΑ, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει μια μείωση της συχνότητας των επιθέσεων στη Λιβύη τις προσεχείς ημέρες.

Επίσης ο εκπρόσωπος της Διοίκησης Αφρικής του αμερικανικού στρατού, Βινς Κρόουλι δήλωσε συγκεκριμένα ότι ο αριθμός των πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσε η συμμαχία ήταν κατά πολύ μικρότερος απ αυτόν της προηγουμένης ημέρας, καθώς το Σάββατο οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν εξαπολύσει 110 πυραύλους κατά 22 λιβυκών στόχων.

"Περάσαμε τις πρώτες 24 ώρες δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία της ζώνης εναέριου αποκλεισμού και τώρα είμαστε στο στάδιο της επόπτευσης και του ελέγχου", τόνισε ο κ. Κρόουλι.

Οι επιθέσεις πλήττουν πλέον την «καρδιά» του καθεστώτος στην Τρίπολη, με τους Γάλλους να έχουν το προβάδισμα, ενώ στις επιχειρήσεις αναμένεται να λάβουν μέρος δυνάμεις από το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Αραβικός Σύνδεσμος αποσαφήνισε νωρίτερα ότι, παρά τις επικρίσεις των μελών του για τη σφοδρότητα των δυτικών βομβαρδισμών, εξακολουθεί να στηρίζει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ανώτατος αξιωματούχος του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, το οποίο αποτελεί την ηγεσία των εξεγερμένων στη χώρα, ανέφερε σήμερα ότι δε θα διαπραγματευτεί με τον Μουάμαρ Καντάφι προκειμένου να δοθεί τέλος στις συγκρούσεις.

"Βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο φθοράς τον οποίο επέβαλε αυτός ο δικτάτορας" δήλωσε ο Αμπέντ αλ Χαφίζ Γκόγκα, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Βεγγάζη.

"Εξαιτίας αυτού αρνούμαστε να διαπραγματευτούμε μαζί του. Θα δούμε το τέλος του παρά να διαπραγματευτούμε. Καταζητείται διεθνώς ως εγκληματίας πολέμου. Θα δικαστεί για τις πράξεις γενοκτονίας κατά του ίδιου του λαού του", πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα ότι είναι έτοιμη να εγγυηθεί μια ανθρωπιστική επιχείρηση στη Λιβύη με στρατιωτικά μέσα αν ο ΟΗΕ το ζητήσει, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη διάρκεια συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.

Η ΕΕ "υπογραμμίζει επίσης την αποφασιστικότητά της να συμβάλει στην υλοποίηση" της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και χαιρετίζει τη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, της Αφρικανικής Ένωσης και της ΕΕ που έγινε το Σάββατο στο Παρίσι, την οποία χαρακτηρίζει "μια αποφασιστική συμβολή" στην υλοποίηση αυτή.

Την ίδια στιγμή σχηματισμός τεσσάρων καταδιωκτικών F-16 του Βελγίου άρχισε σήμερα μια πρώτη αποστολή στο πλαίσιο της επέμβασης της δυτικής συμμαχίας στη Λιβύη, ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο ο υπουργός Άμυνας της χώρας Πιέτερ Ντε Κρεμ.

Την ίδια ώρα η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη έως ότου αποσαφηνιστεί το θέμα της διοίκησής της.

Τα έξι F-16 του Όσλο που έφτασαν σήμερα στη Μεσόγειο για να μετάσχουν στις επιχειρήσεις στη Λιβύη δεν θα αρχίσουν την αποστολή τους έως ότου διευκρινιστεί το θέμα της διοίκησης, δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας Κρετ Φαρέμο στο πρακτορείο ειδήσεων NTB.

Μια κάποια ασάφεια υφίσταται όσον αφορά το θέμα της διοίκησης της επιχείρησης στη Λιβύη, της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία, αλλά πολλές χώρες θα ήθελαν να ανατεθεί στο ΝΑΤΟ.

Παράλληλα τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα και πάνω από 300 τραυματίστηκαν από τα πυρά των δυνάμεων που είναι πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στη Μισράτα, ανατολικά της Τρίπολης.

Δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι βομβάρδιζαν σήμερα, επί πολλές ώρες, την πόλη Ζιντάν στη δυτική Λιβύη, όπως μετέδωσε το αραβικό δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.