Τρεις φωτογραφίες ντροπής, που δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, οδήγησαν τον αμερικανικό στρατό να ζητήσει συγνώμη για τον “πόνο που προκάλεσαν αυτές οι φωτογραφίες”.

Στις δύο από τις φωτογραφίες, δύο Αμερικανοί στρατιώτες στέκονται δίπλα στη σορό ενός άμαχου, τον οποίο δολοφόνησε η μονάδα τους, και τραβούν τον νεκρό από τα μαλλιά, σαν τρόπαιο.

Ενώ η τρίτη φωτογραφία δείχνει τα πτώματα δύο θυμάτων, καθισμένα πλάτη με πλάτη μπροστά από ένα τεθωρακισμένο και σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel , η φωτογραφία βρέθηκε στην κατοχή ενός εκ των κατηγορουμένων.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε "ζητούμε συγνώμη για τον πόνο που προκάλεσαν οι φωτογραφίες αυτές", προσθέτοντας ότι οι πρακτικές που διακρίνονται στις φωτογραφίες "είναι απεχθείς σε εμάς ως ανθρώπους και είναι αντίθετες με τις αρχές και τις αξίες του στρατού των ΗΠΑ".

Οι στρατιώτες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ωμότητες στο Αφγανιστάν, ενώ το Πεντάγωνο επιχείρησε να εμποδίσει τη δημοσίευση των φωτογραφιών. Ήδη σε βάρος 12 στρατιωτών της συγκεκριμένης μονάδας ασκήθηκαν διώξεις από τη στρατιωτική δικαιοσύνη, ενώ 5 από αυτούς αναμένεται να περάσουν από στρατοδικείο.

"Οι ενέργειες αυτές αποτελούν αντικείμενο έρευνας και μια διαδικασία είναι σε εξέλιξη ενώπιον στρατοδικείου", επισημαίνεται στην ανακοίνωση του στρατού.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι 5 στρατιώτες φέρονται ότι είχαν οργανώσει τη δολοφονία τριών Αφγανών πολιτών την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου του 2010, στη διάρκεια της αποστολή τους στη νότια επαρχία Κανταχάρ, για να διασκεδάσουν! Μάλιστα μερικοί από αυτούς είχαν διαμελίσει τα πτώματα και κρατώντας διάφορα μέλη στα χέρια τους φωτογραφήθηκαν δίπλα στους νεκρούς.

Όπως αναφέρει το Spiegel, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας επιδίωξε με κάθε τρόπο να αποτρέψει τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών, καθώς φοβόταν ότι αυτό θα είχε την ίδια συνέπεια με τη δημοσίευση φωτογραφιών που είχαν ληφθεί από τους Αμερικανούς φρουρούς στη φυλακή του Αμπού Γκράιμπ στο Ιράκ.

"Δημοσιεύουμε μόνο ένα ελάχιστο μέρος, τρεις από σχεδόν 4.000 φωτογραφίες και βίντεο, μόλις αυτό που είναι απαραίτητο για να διηγηθούμε την ιστορία ενός πολέμου που άρχισε με τις καλύτερες προθέσεις, που ήταν η εκδίωξη των τρομοκρατών της Αλ Κάιντα από το Αφγανιστάν, ο οποίος είχε εγκριθεί από τον ΟΗΕ, αλλά που εδώ πολύ καιρό έγινε ένας άλλος πόλεμος", τονίζει το περιοδικό.