Ο προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, Ζέλικο Κόμσιτς κάλεσε τις γειτονικές χώρες να μην αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Βοσνίας, στην οποία τις τελευταίες μέρες το κλίμα είναι εύφλεκτο, καθώς καθημερινά πραγματοποιούνται διαδηλώσεις κατά της φτώχειας, της ανεργίας και υπέρ της παραίτησης της κυβέρνησης.

Ο κ. Κόμσιτς αναφέρθηκε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς στο Μόσταρ για την οποία, όπως είπε, πληροφορήθηκε από δημοσιογράφο.

Τόνισε ακόμη ότι δεν κατανοεί γιατί ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ στο Βελιγράδι.

Ο Ζέλικο Κόμσιτς, εξελέγη εκπρόσωπος των Κροατών στο ανώτατο όργανο της Βοσνίας, στην τριμερή προεδρία, ως στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP) του Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια, από το οποίο αποχώρησε τον Ιούλιο του 2012. Επειδή εξελέγη κυρίως από τους Μουσουλμάνους ψηφοφόρους της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας, οι Κροάτες δεν τον θεωρούν νόμιμο εκπρόσωπό τους στη Βοσνία.

Ο κ. Κόμσιτς δήλωσε ότι "αυτό που είναι αρνητικό είναι ότι το Σαράγεβο δεν ενημερώθηκε για την άφιξη του κ. Μιλάνοβιτς στη Βοσνία".

"Είναι πρωθυπουργός γειτονικής χώρας, έπρεπε να επικοινωνήσει μαζί μας, τουλάχιστον με τη συνήθη διπλωματική οδό" υπογράμμισε ο κ. Κόμσιτς.

"Ο πρωθυπουργός γειτονικής χώρας έπρεπε να έρθει στην πρωτεύουσα της χώρας. Σέβομαι τη συνταγματική του υποχρέωση, αλλά το μήνυμα έπρεπε να σταλεί προς όλους τους πολίτες της Βοσνίας και όχι μόνο σε ένα τμήμα των πολιτών της Βοσνίας. Είναι ωραίο να ακούγονται λόγια συμπαράστασης, αλλά νομίζω ότι η στήριξη θα ήταν ισχυρότερη και ηχηρότερη από το Σαράγεβο" τόνισε ο κ. Κόμσιτς.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας επισκέφθηκε την πόλη Μόσταρ της Βοσνίας, όπου είχε συνομιλίες με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου υπουργών της Βοσνίας, Βιέκοσλαβ Μπεβάντα και επισκέφθηκε κτίρια τα οποία υπέστησαν καταστροφές στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το Σάββατο, τα περισσότερα από τα οποία είναι κτίρια θεσμών των Κροατών στη διαιρεμένη πόλη της Βοσνίας.

Ο κ. Μιλάνοβιτς είπε ότι στόχος της επίσκεψής του ήταν να εκφράσει την υποστήριξή του στη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Βοσνία και ότι επισκέφθηκε το Μόσταρ επειδή ήταν πιο κοντά.