Πανηγυρίζει η Αμυντική Βιομηχανία της Τουρκία καθώς κατόρθωσε να κατασκευάσουν εξομοιωτές πτήσεως για τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας της ,κάτι που μέχρι πριν από μερικά χρόνια, θεωρούνταν ακατόρθωτο καθώς απαιτείται προηγμένη τεχνογνωσία και τεχνολογία.

Η Άγκυρα πριν από λίγα εικοσιτετράωρα εγκαινίασε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα όπου οι πιλότοι της θα εκπαιδεύονται σε όλα τα στάδια , από την απογείωση αεροσκαφών έως την πτήση υπό διάφορες καιρικές συνθήκες. Ιδιαίτερη σημασία έχει δοθεί στο να μάθουν οι πιλότοι στο να αντιμετωπίζουν έκτακτες και δύσκολες καταστάσεις.

Με τους εξομοιωτές πετυχαίνεται πολύ καλή εκπαίδευση και με ανύπαρκτο σχεδόν κόστος.

Το κέντρο αυτό διαθέτει έξι εξομοιωτές και έχει έδρα στο Τσίγλι της Σμύρνης.

Κατά τα εγκαίνια του Κέντρου αυτού, ο υφυπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας Μουράτ Μπαγιάρ δήλωσε : ¨Το σχέδιο για τους εξομοιωτές που άρχισε το 2009 είναι πλέον έτοιμο προς χρήση. Θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην ούτως η άλλως υψηλού εκπαίδευση των πιλότων. Κατασκευάστηκαν εξομοιωτές για όλα τα αεροπορικά συστήματα». Και υπογράμμισε ο Τούρκος υφυπουργός « Όλα αυτά αναπτύχθηκαν με εθνική τεχνολογία».

Οι έξι εξομοιωτές δοκιμάζονται εδώ και ένα χρόνο και εκτελέστηκαν 9 χιλιάδες ώρες πτήσης».

Την πλήρη ικανοποίησή του εξέφρασε και ο αρχηγός της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στρατηγός Ακίν Οζτούρκ που δήλωσε : «Έχω απόλυτη πίστη πως οι διασφαλισθέντες με εθνικές δυνατότητες εξομοιωτές θα προσφέρουν για πολλά χρόνια τις σημαντικές τους υπηρεσίες προς τους πιλότους. Στην εποχή που βρισκόμαστε γίνονται εντυπωσιακά τεχνολογικά επιτεύγματα. Οι αλλαγές αυτές έχουν, μεγάλη σημασία για τον στρατό και την αεροπορία. Εγκαινιάσαμε και τον πλέον εξελιγμένο εξομοιωτή για τα F-16».

Γ. Κοκ.