Οι αρχές της Ταϊλάνδης ανακοίνωσαν σήμερα τη σύλληψη ενός από τους επικεφαλής των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, την πρώτη σύλληψη που πραγματοποιείται παρά την έκδοση δεκάδων ενταλμάτων σύλληψης. 

Από την αρχή του κινήματος, τρεις μήνες πριν, που ζητεί την παραίτηση της πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα, έχουν εκδοθεί δεκάδες εντάλματα σύλληψης εναντίον πολλών ηγετών των διαδηλωτών για διάφορα αδικήματα. 

Εναντίον του κυριότερου υποκινητή των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, του Σουτέπ Ταουγκσουμπάν, που επιθυμεί τη θέση της κυβέρνησης να λάβει ένα μη εκλεγμένο «λαϊκό συμβούλιο», έχουν εκδοθεί τρία εντάλματα. 

Μέχρι στιγμής όμως κανείς δεν έχει συλληφθεί, καθώς οι αρχές εκτιμούσαν ότι είναι επικίνδυνο να γίνει μια επιχείρηση εν μέσω διαδηλώσεων, ενώ η κυβέρνηση από την αρχή των κινητοποιήσεων έχει δείξει ότι προτιμά να αποφεύγονται οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας για να περιορίζονται τα βίαια επεισόδια. 

Η σύλληψη του Σοντιγιάν Τσεουνρουεταϊναϊτάμ σήμερα το πρωί σε ένα ξενοδοχείο της Μπανγκόκ «ήταν η πρώτη με την κατηγορία της παραβίασης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Ταρίτ Πένγκντιτ, διευθυντής του Τμήματος Ειδικών ερευνών του υπουργείου Δικαιοσύνης. 

«Τον θεωρούμε το νούμερο δύο (του κινήματος) γιατί είναι μεταξύ αυτών που συντόνισαν τις διαδηλώσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.
Στην Μπανγκόκ ισχύει κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις 23 Ιανουαρίου. Βάσει αυτής απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις σε κάποια σημεία της πρωτεύουσας, ενώ επιτρέπεται η κράτηση ενός υπόπτου για διάστημα ενός μήνα χωρίς να του απαγγέλλονται κατηγορίες.