Οι ηγέτες της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης πρέπει να εξετάσουν τα αίτια της ανησυχίας των πολιτών, όπως και τη συνολική οικονομική κατάσταση και να προσπαθήσουν να βρουν λύση, δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον με αφορμή τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και τα επεισόδια στη χώρα. 

Σχολιάζοντας τη δήλωση του ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Βαλεντίν Ίντσκο ότι η τωρινή κατάσταση είναι χειρότερη από τη λήξη του πολέμου, το 1995 και ότι αν υπάρξει κλιμάκωση της κατάστασης πρέπει να εξεταστεί η αποστολή δυνάμεων της ΕΕ, η κ. Άστον είπε ότι ο κ. Ίντσκο μιλούσε αποκλειστικά "για μία υποθετική κατάσταση". 

"Το σημαντικότερο είναι, τώρα, στη Βοσνία η ηγεσία να σκεφθεί και να εξετάσει τα πραγματικά αίτια της ανησυχίας των πολιτών, όχι μόνο από την άποψη επιμέρους ζητημάτων, αλλά της συνολικής οικονομικής κατάστασης και να προσπαθήσει να βρει πολιτική λύση" δήλωσε η κ. Άστον από τις Βρυξέλλες, όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών- μελών της ΕΕ. 

Υπενθυμίζοντας ότι "η Βοσνία έχει πολλούς ηγέτες" η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας εκτίμησε ότι είναι καιρός να αποδείξουν τις ηγετικές ικανότητές τους και τόνισε ότι η ΕΕ θα τους στηρίξει σε αυτό. Οι υπουργοί των 28 χωρών- μελών της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν και για την κατάσταση στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, αν και το θέμα δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη. 

Την κατάσταση στη Βοσνία παρακολουθεί πολύ προσεκτικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε στο βοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Διεύρυνσης της ΕΕ Στέφαν Φούλε, Πέτερ Στάνο. 

Είναι γνωστή η προσοχή και η ενέργεια που αφιερώνει ο κ. Φούλε στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη προσπαθώντας να βοηθήσει στην επίλυση των φλεγόντων ζητημάτων, δήλωσε ο κ. Στάνο.