Σημαντική πρόοδος σε πολιτικό πλάνο καταγράφηκε τη χρονιά που πέρασε και κορυφώθηκε με τη συμφωνία Βελιγραδίου- Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών, διαπιστώνει στην έκθεσή του για την κατάσταση στο Κόσοβο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Στην έκθεση, που αφορά την περίοδο 16 Οκτωβρίου 2013- 20 Ιανουαρίου 2014 και εξετάζεται σήμερα σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο γγ του οργανισμού υπογραμμίζει ότι το 2014 πρέπει να παγιωθούν τα επιτεύγματα του διαλόγου Σερβίας- Κοσόβου στην κατεύθυνση της περιφερειακής συμφιλίωσης, της σταθερότητας και της προόδου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επισημαίνει ότι η επιτυχία των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν στο Κόσοβο, συμπεριλαμβανομένου και του βόρειου τμήματος, δημιουργεί νέα πολιτική δυναμική στον χώρο αυτό και οδηγεί προς την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών και της συγκρότησης Ένωσης Σερβικών Δήμων.

Επιπλέον αναφέρει ότι οι δύο πλευρές σημείωσαν πρόοδο και στην προσέγγιση της ΕΕ, χαιρετίζοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία τον Ιανουάριο και στήριξη των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία σύνδεσης και σταθεροποίησης με το Κόσοβο.

Οι συνομιλίες Βελιγραδίου- Πρίστινας είχαν καθοριστική σημασία και θα συνεχίσουν να είναι σημαντικές για τη διατήρηση της προόδου που έχει επιτευχθεί παρά τις διαφορετικές ερμηνείες και τάσεις, εκτίμησε.

Ο γγ του ΟΗΕ διαπιστώνει σημαντική πρόοδο στον τομέα των αστυνομικών δομών στο βόρειο Κόσοβο και σημειώνει ότι πρέπει να συνοδευθεί από πρόοδο στον δικαστικό τομέα και σε άλλα πεδία του κράτους δικαίου. Καλεί δε όλες τις πλευρές να επιδείξουν «ετοιμότητα και ευελιξία» για να επιτευχθεί αυτό.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα μιλήσει και ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο οποίος τόνισε ότι η συμφωνία των Βρυξελλών «αναμφισβήτητα άνοιξε την πόρτα για έξοδο από τον φαύλο κύκλο», αλλά το Βελιγράδι δεν είναι ικανοποιημένο με τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται η συμφωνία.

«Θεωρούμε ότι η Πρίστινα προσπαθεί προσπαθεί με την εφαρμογή της συμφωνίας, να εδραιώσει την ανεξαρτησία της» είπε ο κ. Ντάτσιτς προσθέτοντας ότι η Σερβία δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος και επιθυμεί η εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών να είναι ουδέτερη όσον αφορά το καθεστώς του Κοσόβου.

Ο κ. Ντάτσις πρόσθεσε ότι στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη θα αναφερθεί σε προβλήματα που αφορούν την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στα ζητήματα της ασφάλειας και της περιουσίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.