Η εταιρεία First Look Media, ένας ειδησεογραφικός οργανισμός που ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή του ιστοτόπου δημοπρασιών eBay, τον Πιερ Ομιντγιάρ, εγκαινίασε σήμερα το πρώτο της διαδικτυακό περιοδικό, το οποίο ονομάζεται The Intercept και αρχικά θα επικεντρωθεί στις κατασκοπευτικές δραστηριότητες της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, με βάση όσα αποκάλυψε ο πληροφορικός πρώην τεχνικός της σύμβουλος Έντουαρντ Σνόουντεν.

Τον ιστότοπο διαχειρίζονται ο πρώην αρθρογράφος του περιοδικού Salon και της εφημερίδας Guardian Γκλεν Γκρίνγουολντ και η παραγωγός ντοκιμαντέρ Λόρα Πόιτρας —οι μόνοι δημοσιογράφοι που έχουν συνεργαστεί άμεσα με τον Σνόουντεν—, καθώς και ο Τζέρεμι Σκέιχιλ, ερευνητής, δημοσιογράφος, συγγραφέας του βιβλίου Dirty Wars και συμπαραγωγός του ομώνυμου ντοκιμαντέρ (2013) σχετικά με τις μυστικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό.

Το πρώτο άρθρο το οποίο δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο συνυπογράφουν οι Γκρίνγουολντ και Σκέιχιλ κι επικεντρώνεται στις μεθόδους τις οποίες χρησιμοποιεί η NSA για να εντοπίζει στόχους για τις επιθέσεις τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ο ιστότοπος δημοσιεύει επίσης φωτογραφίες τοποθεσιών που χρησιμοποιούν η NSA και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών τις οποίες τράβηξε ο εικαστικός καλλιτέχνης Τρέβορ Πάγκλεν.

Παρά το ότι αρχικά επικεντρώνεται στην κυβερνητική κατασκοπεία, το σχέδιο των ιδρυτών του ιστοτόπου είναι να επεκτείνουν τις θεματικές του περιεχομένου του εν καιρώ. Θα εμβαθύνει σε ευρύτερα ζητήματα, όπως η λογοδοσία της κυβέρνησης, του δικαστικού συστήματος και των επιχειρήσεων· οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων· και η κοινωνική ανισότητα.

Ο Ομιντγιάρ, ο οποίος έγινε δισεκατομμυριούχος μετά την εισαγωγή του ιστοτόπου eBay στο χρηματιστήριο το 1998, είχε αποφασίσει πέρυσι να μην αγοράσει την εφημερίδα The Washington Post, η οποία πλέον ανήκει στον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή του ηλεκτρονικού πολυκαταστήματος Amazon Τζεφ Μπέζος.

Αντ' αυτού, ο Ομιντγιάρ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επενδύσει 250 εκατ. δολάρια στη First Look, μια δημοσιογραφική ομάδα που θα δημιουργεί ψηφιακά περιοδικά για συγκεκριμένες θεματικές. Ο κεντρικός ιστότοπος της First Look, που θα είναι γενικότερου ενδιαφέροντος, πρόκειται να εγκαινιαστεί εντός του 2014.