Τη διενέργεια και στην Αυστρία δημοψηφίσματος για περιορισμό της μετανάστευσης κατά το πρότυπο της Ελβετίας —το αποτέλεσμα του οποίου προκάλεσε διεθνή κατακραυγή— ζητάει με σημερινή ανακοίνωσή του ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αυστριακής αντιπολίτευσης, του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

"Είναι επιτέλους καιρός η πολιτική να αρχίσει να ακούει το λαό και να μην επιδιώκει συνέχεια να χειραγωγεί τον πληθυσμό της χώρας", ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως ο αυστριακός λαός ποτέ δεν έχει ερωτηθεί "αν θέλει να έχει την προωθούμενη από τους Κόκκινους (σ.σ. Σοσιαλδημοκράτες) και του Πράσινους μαζική μετανάστευση".

Κατά την άποψη του αρχηγού του κόμματος, το οποίο στις πρόσφατες εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου είχε αναδειχθεί τρίτο σε δύναμη αποσπώντας ποσοστό 20,5%, οι Βρυξέλλες αντέδρασαν τελείως λανθασμένα στην ετυμηγορία των Ελβετών, καθώς "οι δημοκρατικές αποφάσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές, ακόμη και αν δεν αρέσουν σε κάποιους, και αυτό ονομάζεται δημοκρατία".
Σύμφωνα με τον Στράχε, δημοψηφίσματα όπως αυτό στην Ελβετία θα έφερναν το ίδιο αποτέλεσμα σε ολόκληρη την Ευρώπη, διότι "οι άνθρωποι δεν θέλουν μια πολυπολιτισμική κοινωνία στην οποία θα είναι ξένοι στην ίδια τους τη χώρα και αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με εθνικισμό ούτε με ρατσισμό, αλλά με το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των επί μέρους λαών".

Από την πλευρά της η αρχηγός του δευτέρου σε δύναμη κόμματος της αυστριακής αντιπολίτευσης, των Πρασίνων, η Εύα Γκλαβίσνικ, επισήμανε σε σημερινές δηλώσεις της πως ο περιορισμός της ελεύθερης μετακίνησης προσώπων με μια πολιτική των κλειστών συνοριακών φραγμάτων δεν προσφέρει τη λύση σε οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Η ίδια ζήτησε από την αυστριακή κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού (Σοσιαλδημοκρατών-Λαϊκού Κόμματος) να υπερασπιστεί την ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων "ενός βασικού πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης", απέναντι σε "δεξιολαϊκίστικες" επιθέσεις.
Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς είχε απευθύνει έντονη προειδοποίηση πως, με το "Ναι" για τον περιορισμό της μετανάστευσης στο χθεσινό δημοψήφισμα, η Ελβετία διακινδυνεύει να χάσει τα πλεονεκτήματά της στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.