ΔΙΕΘΝΗ

Το Κυπριακό πάλι στο προσκήνιο και η πίεση των Αμερικανών

Δημοσίευση 11 Φεβρουαρίου 2014, 07:22 / Ανανεώθηκε 11 Φεβρουαρίου 2014, 07:53
Το Κυπριακό πάλι στο προσκήνιο και η πίεση των Αμερικανών
Facebook Twitter Whatsapp

Στο παλιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας, που έχει να λειτουργήσει από το 1974 και σήμερα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ θα γίνει η σημαντική συνάντηση Αναστασιάδη-Ερόγλου, η οποία αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα για το νέο γύρο διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. 

Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Στο παλιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας, που έχει να λειτουργήσει από το 1974 και σήμερα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ θα γίνει η σημαντική συνάντηση Αναστασιάδη-Ερόγλου, η οποία αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα για το νέο γύρο διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Θα είναι μια συνάντηση σύντομη, διαδικαστικού χαρακτήρα, ημερομηνίες ραντεβού και μέθοδος θα συμφωνηθούν. Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ξεκινάει με ένα ρούμπο από τα αποδυτήρια: Η Λίζα Μπάτενχάιμ, κατά κάποιον τρόπο η πρέσβειρα του ΟΗΕ στην Κύπρο (ειδική σύμβουλος είναι ο τίτλος της) θα είναι παρούσα στη συνάντηση και θα διαβάσει και το κοινό ανακοινωθέν. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, απεσύρθη από την κυκλοφορία. Ο Αναστασιάδης τον θεωρούσε μεροληπτικό, αυτό δεν μπορούσε να λειτουργήσει. 

Αυτή την εποχή, ο Αναστασιάδης είναι στα πάνω του στη διεθνή σκηνή. Οι Αμερικανοί τον κανακεύουν. Το προσχέδιο που μοίρασε και επέβαλλε η Ουάσιγκτον στις δυο πλευρές, είναι οι προτάσεις του. Μετά το ναι του Ερόγλου του τηλεφώνησε ο Μπάιντεν. Στο Λονδίνο πριν από δυό εβδομάδες πήρε περισσότερα από οποιονδήποτε Κύπριο πρόεδρο τα τελευταία 20 χρόνια, τη συμφωνία για το έδαφος των βάσεων και πλήρη στήριξη στη γραμμή του.

Στο εσωτερικό βέβαια, η κυβέρνηση του κλονίζεται. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος πέρασε το σκόπελο της εσωκομματικής ψηφοφορίας με ένα μαυρισμένο μάτι, που δεν θα τον αποτρέψει όμως από την πρόθεση του να αποσύρει το ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση. Στο προεδρικό περιμένουν τις εξελίξεις, Για το Κυπριακό, ο Αναστασιάδης μπορεί ακόμα να βασίζεται στο ΑΚΕΛ, κανείς όμως δεν μπορεί να πει με σιγουριά πόσο μακριά θα πάει αυτή η στήριξη. Ο ίδιος ο Αναστασιάδης άλλωστε δεν τρέφει αυταπάτες. Οι Κύπριοι δεν ενθουσιάζονται όταν αναδύονται σχέδια λύσης για το Κυπριακό. Και τα δύσκολα στη διαπραγμάτευση είναι ακόμα μπροστά.

Στη Λευκωσία οι φήμες θέλουν να ανοίγει άμεσα το θέμα των Βαρωσιών, μόλις αρχίσει η διαπραγμάτευση, Αυτό δεν είναι βέβαιο, κάποιες διαβεβαιώσεις έχουν πάρει ωστόσο και γι' αυτό στο προεδρικό. Τα σπουδαία έρχονται πάντως ως το τέλος της εβδομάδας, τότε πιθανόν να καθοριστεί το ραντεβού του Μαυρογιάννη στην 'Αγκυρα και να αρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες με την Τουρκία. Οι αμερικανοί σπρώχνουν τα πράγματα, και θέλουν να τελειώνουν.