current views are: 1

11 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση09:36

Κίνα και Ταϊβάν διεξάγουν ιστορικής σημασίας επίσημο διάλογο

Η Κίνα και η Ταϊβάν ξεκινούν σήμερα έναν ιστορικό διάλογο για πρώτη φορά μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου το 1949, σε κλίμα άμβλυνσης των εντάσεων και ελπίδας για ενίσχυση των ανταλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Δημοσίευση 09:36’
αρθρο-newpost

Η Κίνα και η Ταϊβάν ξεκινούν σήμερα έναν ιστορικό διάλογο για πρώτη φορά μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου το 1949, σε κλίμα άμβλυνσης των εντάσεων και ελπίδας για ενίσχυση των ανταλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Κίνα και η Ταϊβάν ξεκινούν σήμερα έναν ιστορικό διάλογο για πρώτη φορά μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου το 1949, σε κλίμα άμβλυνσης των εντάσεων και ελπίδας για ενίσχυση των ανταλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο ταϊβανέζος υπουργός Ουάνγκ Γου-τσι, αρμόδιος για τις σχέσεις με την ηπειρωτική Κίνα, συνοδευόμενος από 20 αξιωματούχους, έφθασε σήμερα στη Ναντζίνγκ της ανατολικής Κίνας για να συναντήσει εκεί τον ομόλογό του Ζανγκ Ζιτζούν, επικεφαλής του κινεζικού γραφείου ταϊβανικών υποθέσεων.

Οι πολύ υψηλού επιπέδου επαφές αυτές διεξάγονται στη Ναντζίνγκ, την πόλη που το εθνικιστικό στρατόπεδο του Τσιανγκ Κάι-σεκ είχε επιλέξει ως πρωτεύουσα. Η επίσκεψη δεν είναι εύκολη. Είναι το αποτέλεσμα πολυετών επαφών μεταξύ των δύο πλευρών. Ελπίζω να διεξαχθεί ομαλά, δήλωσε ο Ουάνγκ πριν αναχωρήσει από το διεθνές αεροδρόμιο Ταογιουάν στην Ταϊπέι.

Οι διαπραγματεύσεις αρχίζουν σήμερα και θα διαρκέσουν έως τις 14 του μήνα.

Η επίσκεψη του Ουάνγκ αποτελεί μια σημαντική πρόοδο, μετέδωσε σήμερα το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Η πρώτη συνάντηση μεταξύ δύο κυβερνητικών αξιωματούχων δείχνει τις προσπάθειες που καταβάλλονται εδώ και χρόνια από τη μια και την άλλη πλευρά του Στενού της Φορμόζας για να επουλωθούν οι πληγές του εμφυλίου πολέμου που οδήγησε το 1949 στο διαχωρισμό μεταξύ Δημοκρατίας της Κίνας και Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Εκείνη τη χρονιά, δύο εκατομμύρια Κινέζοι, πιστοί στον εθνικιστή ηγέτη Τσιάνγκ Κάι Σεκ που ηττήθηκε από τους άνδρες του Μάο, κατέφυγαν στο νησί της Ταϊβάν.

Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν αποσχισθείσα επαρχία του και δεν έχει αποποιηθεί την επανένωση ακόμη και δια της στρατιωτικής βίας αν χρειαστεί. Ωστόσο η ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο οντοτήτων μειώθηκε μετά την εκλογή το 2008 του προέδρου Μα Γινγκ-ζέου.

Ο υπεύθυνος για την αναγέννηση του εθνικιστικού κόμματος Κουομιντάνγκ επανεξελέγη το 2012 και τάσσεται υπέρ των σχέσεων με την ηπειρωτική Κίνα.

Μετά τις διστακτικές επαφές της δεκαετίας του 1990, Ταϊβάν και κομμουνιστική Κίνα ξεπέρασαν το 2010 ένα καθοριστικό σημείο στην πορεία για την εξομάλυνση των σχέσεων υπογράφοντας μια συμφωνία-πλαίσιο οικονομικής συνεργασίας υπό την προτροπή του Μα Γινγκ-ζέου.

Η συμφωνία αυτή και άλλα βήματα βάσει ενός σχεδίου ανοίγματος, όπως η επανάληψη των απευθείας αεροπορικών πτήσεων, τέθηκαν υπό διαπραγμάτευση από ημιεπίσημους οργανισμούς, καθώς Πεκίνο και Ταϊπέι δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις.

“Το ταξίδι αυτό έχει καθοριστικές συνέπειες για τη συνέχιση της θεσμοθέτησης των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών του Στενού της Φορμόζας“, δήλωσε ο Ουάνγκ στον Τύπο κατά την ανακοίνωση του ταξιδιού του στα τέλη Ιανουαρίου. “Ως πρώτος πρόεδρος του συμβουλίου ηπειρωτικών υποθέσεων έχω συνείδηση της μεγάλης μου ευθύνης και του δρόμου που θα είναι μακρύς”, πρόσθεσε.

Ο διπλωμάτης θα συζητήσει κυρίως τη ίδρυση γραφείων σύνδεσης, την περιφερειακή οικονομική ολοκλήρωση, την πρόσβαση των ταϊβανών φοιτητών στην Κίνα σε υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης. Το θέμα της ελευθερίας του Τύπου θα συζητηθεί επίσης.

Αύριο, ο Ουάνγκ θα επισκεφθεί το μαυσωλείο του επαναστάτη και πατέρα της Κινεζικής Δημοκρατίας Σουν Γιατ-σεν στη Ναντζίνγκ και θα μιλήσει στο πανεπιστήμιο της πόλης αυτής.

Ανάλογα με το αποτέλεσμα των συνομιλιών, η διαμονή του Ουάνγκ στην Κίνα μπορεί να θέσει την πρώτη βάση μιας συνάντησης μεταξύ του Μα Γινγκ-ζέου και του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, εκτιμά ο Τζορτζ Τσάι, πολιτικός επιστήμονας στην Ταϊπέι.

Εντούτοις “οι δύο πλευρές ψάχνουν τις πέτρες κάτω από τα πόδια τους διασχίζοντας τον ποταμό”, τονίζει επικαλούμενος μια κινεζική παροιμία για την επίδειξη σύνεσης.

Η σύνοδος κορυφής των ηγετών του APEC (της Οικονομικής συνεργασίας των χωρών Ασίας-Ειρηνικού) στο Πεκίνο τον Οκτώβριο θα ήταν για το σκοπό αυτό μια ιδανική ευκαιρία, σύμφωνα με τον Ουάνγκ Γου-τσι.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι είχε συναντήσει τον πρώην αντιπρόεδρο της Ταϊβάν Βίνσεντ Σιου στο περιθώριο της τελευταίας συνόδου του APEC στην Ινδονησία τον Οκτώβριο του 2013. Η Κίνα αντιτίθεται στην επίσημη παρουσία ταϊβανών αξιωματούχων στους κόλπους του οργανισμού Ασίας-Ειρηνικού.

Η Ταϊβάν θα μετάσχει στις επαφές αυτές για να προωθήσει πρακτικά θέματα στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας. Η Κίνα στοχεύει στην επιστροφή της Ταϊβάν στους κόλπους της, παρατηρεί ο Ζία Σινγκουό, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τόκιο. Η Κίνα “προσδίδει ίσως μεγαλύτερη σημασία στην επίσπευση της οικονομικής ολοκλήρωσης, έχοντας κατά νου την πολιτική ενοποίηση πιο μακροπρόθεσμα”.

Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και γεμάτος από εμπόδια έως την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι αλλά η συνάντηση στο Ναντζίνγκ έχει βαθιά “συμβολική σημασία για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης από τη μια και την άλλη πλευρά”, υπογραμμίζει.


σχετικα αρθρα