Το 47% των Τούρκων ψηφοφόρων εξακολουθεί να υποστηρίζει το Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), παρά το γεγονός ότι 77% θεωρεί ότι η επιχείρηση της 17ης Δεκεμβρίου ήταν επιχείρηση κατά της διαφθοράς και δεν αποδέχεται την άποψη ότι ήταν απόπειρα πραξικοπήματος κατά τη κυβέρνησης.

Αυτό δείχνουν δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα.

«Οι Τούρκοι ψηφοφόροι σκέφτονται ορθολογικά, σκέφτονται ότι η οικονομία είναι η πρώτη προτεραιότητα, δεν θέλουν να βλάψουν την οικονομική σταθερότητα», σχολίασε η αρθρογράφος της Milliyet, κα Ασλί Αϊντίνταμπας, για να εξηγήσει τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.

Η κοινή γνώμη θεωρεί «αναπόφευκτη» την διαφθορά αξιωματούχων του κυβερνητικού κόμματος, αλλά και «πιθανή», δεδομένης της βαθιάς και ιστορικής εμπλοκής του κράτους στη οικονομική διαδικασία. Αλλά παρά την ηθική καταδίκη και αποστροφή, δεν θα ήθελε –στο όνομα του πολέμου κατά τη διαφθοράς– να απειλήσει την οικονομική σταθερότητα και την ευημερία που σήμερα απολαμβάνει η Τουρκική κοινωνία μετά από ατέλειωτες δεκαετίες περιπετειών.

Άλλοι αναλυτές επισημαίνουν «δομικές» αδυναμίες των αναλύσεων που προβλέπουν συνεχώς τον καταποντισμό του κυβερνητικού κόμματος. «Είναι γελοίο για τους αναλυτές που δεν συμπαθούν τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το AKP να παρουσιάζουν τις βαθύτερες επιθυμίες τους ως τεκμηριωμένες εκτιμήσεις» λέει ο πολιτικός σχολιαστής της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah κ. Ρασίμ Οζάν Κιουταχιαλί.

Η έκπληξη που δημιουργούν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων οφείλεται στην εξαιρετική πόλωση τη Τουρκικής κοινωνίας, σύμφωνα με τον κ. Μπεκίρ Αϊντίρ της εταιρίας μετρήσεων της κοινής γνώμης Konda. Η αποδοκιμασία προς τη κυβέρνηση προέρχεται από το ένα τρίτο της κοινωνίας, που δεν έχει και δεν πρόκειται ποτέ να ψηφίσει το AKP, εκτιμά ο κ. Αϊντίρ που θεωρεί μάλιστα ότι η πόλωση ενισχύει το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Η διάψευσή των βαθύτερων επιθυμών της αντιπολίτευσης, οφείλεται εν μέρει στις πολιτικές ικανότητες του πρωθυπουργού. «Ο κ. Ερντογάν είναι εκπληκτικός ρήτορας. . . Κατόρθωσε να εκτρέψει το δημόσιο διάλογο από την επιχείρηση κατά της διαφθοράς, στη «παράλληλη δομή» που απειλεί τη δημοκρατία», λέει η κα Ασλί Αϊντίνταμπας.

«Πολλές ανορθολογικές αναλύσεις από την περίοδο των γεγονότων του Γκεζί μιλούσαν για τη κατάρρευση του κυβερνητικού κόμματος, κατάρρευση που ακόμα δεν έχει καταγραφεί», επισημαίνει ο Ρασίμ Οζάν Κιουταχιαλί.

Ο ίδιος διατείνεται ότι ακόμα και η σύγκρουση με το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, το Χιζμέτ («Έργο») δεν θα επηρεάσει αρνητικά το κυβερνητικό κόμμα.

«Οι Γκιουλενιστές θα έχουν τη τύχη των στρατιωτικών που ήταν κεντρικός πολικός παίκτης μέχρι το 2011, και σήμερα δεν υπάρχουν πουθενά», προβλέπει αναφερόμενος στο θρησκευτικό τάγμα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα, το οποίο ως πρόσφατα ήταν σύμμαχος της κυβέρνησης.

«Τα μη δημοκρατικά μέσα δεν μπορούν να επηρεάσουν πλέον την Τουρκία» λέει και προβλέπει ότι το «Έργο» θα βγει πολύ αποδυναμωμένο από τη σύγκρουση του με τον πρωθυπουργό Ερντογάν.

«Σε δυο χρόνια, το 2016 , κανένας δεν πρόκειται να υπολογίζει το "Έργο" ως πολιτικό παράγοντα», λέει.

«Η οργάνωση (του) Γκιουλέν μέσα στο κράτος, στο οποίο σήμερα έχει ιδιαίτερα μεγάλη επιρροή, θα έχει περιθωριοποιηθεί. . . θα υπάρχει μόνο σαν κίνημα της κοινωνίας των πολιτών», λέει.