Είναι σαφές ότι οι διαδηλωτές στις διαμαρτυρίες σε πόλεις της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης κινητοποιήθηκαν από κοινωνικά αιτήματα και από την απόγνωση στην οποία βρίσκονται και απέδειξαν ότι γνωρίζουν πως αντίπαλός τους δεν είναι εθνοτικές ομάδες, αλλά οι πολιτικοί, δηλαδή οι «ηγεσίες εθνικιστών», υπογράμμισε ο Σλοβένος φιλόσοφος Σλαβόι Ζίζεκ.

Σχολιάζοντας τα γεγονότα στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, ο Σλαβόι Ζίζεκ είπε ότι πρέπει να αγνοηθούν «θεωρίες συνωμοσίας», σύμφωνα με τις οποίες η εξέγερση του λαού «ενθαρρύνεται από το εξωτερικό».

«Οι διαδηλωτές κινητοποιήθηκαν από σαφή και απλά αιτήματα- εργασία, αξιοπρεπή ζωή, τέλος στη διαφθορά και ανεξάρτητα από το υπόβαθρο των διαδηλώσεων είναι σαφές ότι η απόγνωση των ανθρώπων στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη είναι αυθεντική» ανέφερε ο κ. Ζίζεκ, ο οποίος παραφράζοντας τη ρήση του Μάο Τσε Τουνγκ «Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση», είπε:

«Στη Βοσνία επικρατεί χάος, υπέροχη κατάσταση».

«Ενώνοντας κροατικές, σερβικές και μουσουλμανικές σημαίες, οι διαδηλωτές απέδειξαν στους εθνικιστές ηγέτες ότι γνωρίζουν ποιος είναι ο πραγματικός τους αντίπαλος, όχι οι εθνοτικές ομάδες αλλά οι πολιτικοί που προσποιούνται ότι τους προστατεύουν μπροστά σε άλλους» επισήμανε ο Σλοβένος φιλόσοφος, υπογραμμίζοντας ότι είναι απογοητευμένος από την πολιτική της ΕΕ στη Βοσνία.

«Η ΕΕ, με τον τρόπο της σπέρνει διχόνοια στη χώρα, επειδή ως 'προνομιούχο συνομιλητή' στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη εκλαμβάνει ακριβώς τους εθνικιστές ηγέτες» υποστήριξε ο Σλαβόι Ζίζεκ.

Οι διαδηλώσεις στη Βοσνία πραγματοποιούνται κυρίως σε περιοχές με μουσουλμανική πλειοψηφία, αναφέρει σχόλιο της εφημερίδας «Ντνέβνικ» της Λιουμπλιάνας.

«Οι Βόσνιοι πλήρωσαν πιο σκληρά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας και εδώ και πολλά χρόνια φοβούνται να μην επαναληφθούν αιματηρές διεθνοτικές συγκρούσεις, υπομένοντας όλες τις συνέπειες της διάρθρωσης του κράτους που τους επέβαλε η διεθνής κοινότητα. Η κοινότητα αυτή τρέφει πολιτικά και οικονομικά αδίστακτα άτομα και στέλνει τους απλούς ανθρώπους στην κουρά σαν πρόβατα» υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

Οι Βόσνιοι, έως τώρα ήταν συγκρατημένοι σε κοινωνικές διαμαρτυρίες, φοβούμενοι να μην ενθαρρύνουν παλιές εθνοτικές εντάσεις. Όλοι οι πολίτες της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, ανεξάρτητα αν ζουν στη Σερβική Δημοκρατία ή στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία είναι στην ίδια θέση- ζουν σε έναν κόσμο χωρίς ελάχιστη κοινωνική δικαιοσύνη, με 40% ανεργία και κυβερνώνται από ανθρώπους που εδώ και δύο δεκαετίες έχουν χάσει κάθε αίσθηση της πραγματικότητας, τονίζεται στο σχόλιο της «Ντνέβνικ».

Είναι γεγονός ότι το μαρτύριο της Βοσνίας είναι συνέπεια μεθοδεύσεων 20 χρόνων εντός της χώρας που παραμένει ακόμη ενός είδους διεθνές προτεκτοράτο, μετά από ανεξαρτησία δύο δεκαετιών.

«Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι, για τους οποίους οι άνθρωποι χάνουν τελικά την ψυχραιμία τους. Απλά συνειδητοποιούν ότι μετά από πολλά χρόνια ελπίδας για μια καλύτερη ζωή, η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί» αναφέρεται στο δημοσίευμα.