Ο αριθμός αυστραλιανών διαβατηρίων που έχουν ακυρωθεί τον τελευταίο καιρό έχει τριπλασιαστεί «για λόγους εθνικής ασφαλείας».

Η αυστραλιανή κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα από τον μεγάλο αριθμό Αυστραλών που λαμβάνουν μέρος στην εμφύλιο πόλεμο της Συρίας και για τον λόγο αυτό ακυρώνει διαβατήρια Αυστραλών πολιτών, που εκτιμά ότι μπορεί να πάνε να πολεμήσουν στη Συρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του αυστραλιανού τύπου, άλλος ένας Αυστραλός πολίτης, ο Αχμάντ Μουσαλί, σκοτώθηκε στη Συρία πολεμώντας με τις δυνάμεις των ανταρτών. Πρόκειται για τον ένατο Αυστραλό που σκοτώνεται εκεί.

Οι Αυστραλοί σήμερα φέρεται να αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα από οποιαδήποτε ανεπτυγμένη χώρα στις συριακές δυνάμεις των ανταρτών. Σύμφωνα με μια δημόσια δήλωση που έκανε ο David Irvine, γενικός διευθυντής του Αυστραλιανού Οργανισμού Μυστικών Υπηρεσιών (ASIO) εκατοντάδες είναι οι Αυστραλοί που πολεμούν στη Συρία.

H αυστραλιανή κυβέρνηση φοβάται την επιστροφή τους, όταν η σύγκρουση τελειώσει. Μάλιστα, εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε Αυστραλούς πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό και έχουν λάβει μέρος στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.