Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα στο κυβερνητικό μέγαρο Κυρηνάλιο.

Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η ανανέωση της κυβερνητικής συμμαχίας, καθώς και να τεθούν οι κύριοι προγραμματικοί στόχοι της μέχρι το τέλος του 2014.

«Τις επόμενες ώρες θα παρουσιάσω την πρότασή μου για υπογραφή νέας συμφωνίας από τους επικεφαλής των κομμάτων που υποστηρίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι ένα πειστικό σχέδιο και είμαι βέβαιος ότι όλα τα κόμματα με τα οποία συνεργάζομαι πρόκειται να συναινέσουν», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός μετά την συνάντηση.

Η υπογραφή της «συμφωνίας» αυτής συνεπάγεται πιθανόν κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με σχολιαστές, ο Λέτα προσπαθεί να απομακρύνει τις προοπτικές κυβερνητικής κρίσης, στις οποίες ο Τύπος αναφέρεται συνεχώς τις τελευταίες ημέρες.

Μένει να διαπιστωθεί παράλληλα η έκβαση της υπόγειας σύγκρουσης του Λέτα με τον νέο γραμματέα του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ματέο Ρέντσι. Το ερώτημα είναι αν ο Ρέντσι δεχθεί, τελικά, να μην πραγματοποιηθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές πριν από την έναρξη του ιταλικού εξαμήνου προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την 1η Ιουλίου.