Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες «σίγουρα» θεωρούν τη Ρωσία έναν ύποπτο για τη διαρροή μιας ηχογραφημένης τηλεφωνικής συνομιλίας που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα και στην οποία ακούγεται η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη Βικτόρια Νούλαντ να καταφέρεται με ανοίκειες εκφράσεις εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ.

«Λοιπόν, δεν ξέρουμε» απάντησε ο Τζέιμς Κλάπερ όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία εάν η Μόσχα υπέκλεψε τη συνομιλία μεταξύ του Αμερικανού πρεσβευτή στην Ουκρανία και της Βικτόρια Νούλαντ.

«Σίγουρα είναι…σε έναν δυνητικό κατάλογο υπόπτων» προσέθεσε ο επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Το ηχητικό ντοκουμέντο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο την περασμένη εβδομάδα έφερε την Αμερικανίδα αξιωματούχο σε δυσχερή θέση καθώς φέρεται να χρησιμοποίησε προσβλητικά σχόλια για να εκφράσει την αποδοκιμασία της στην ιδέα να στηριχθεί κανείς για βοήθεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στην κρίση στην Ουκρανία, έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων εναντίον της φιλορωσικής κυβέρνησης. Η Νούλαντ φέρεται να λέει στον Αμερικανό πρεσβευτή, «γ. . . την ΕΕ!».

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έκρυψαν ποτέ την πεποίθησή τους ότι η ηχογράφηση είχε γίνει από τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας, όπου η Νούλαντ είχε υπηρετήσει νωρίτερα στην καριέρα της.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν ότι ήταν υπεύθυνοι για την υποκλοπή και την ανάρτηση της τηλεφωνικής συνομιλίας στο Διαδίκτυο.

Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, ένας πολιτικός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που εκλέγεται στη Νότια Καρολίνα, ρώτησε επίσης τον Κλάπερ εάν «δικαιούται να πει κανείς» ότι η Ρωσία κατασκοπεύει τους Αμερικανούς διπλωμάτες.

«Νομίζω ότι πρόκειται για μια βάσιμη υπόθεση, μάλιστα κύριε» απάντησε ο Κλάπερ.