Η αστυνομία της Νότιας Αφρικής επενέβη σήμερα στο Γιοχάνεσμπουργκ μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν μεταξύ οπαδών του κυβερνώντος κόμματος, του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου (ANC), και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που διοργάνωνε μια πορεία για να καταγγείλει την ανεργία.

Το επεισόδιο αυτό είναι ενδεικτικό της κλιμακούμενης έντασης στη χώρα ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Μαΐου, οι οποίες θεωρούνται η μεγαλύτερη πολιτική δοκιμασία για τον πρόεδρο Τζέικομπ Ζούμα και το ANC, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 20 χρόνια, μετά την πτώση του απαρτχάιντ.

Οι οπαδοί του ANC έριξαν βόμβες μολότοφ και τούβλα εναντίον διαδηλωτών της Δημοκρατικής Συμμαχίας (DA), προτού επέμβει η αστυνομία με βομβίδες κρότου.

Οι αστυνομικοί δημιούργησαν επίσης ανθρώπινη αλυσίδα για να διαχωρίσουν τις δύο πλευρές και να αποτρέψει την κλιμάκωση της έντασης. Πολλοί νεαροί που φορούσαν μπλουζάκια του ANC οδηγήθηκαν σε οχήματα της αστυνομίας, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν λόγο για τέσσερις συλλήψεις.

Ο Ζούμα αναμένεται να κερδίσει χωρίς δυσκολία τις εκλογές, όμως το κυβερνών κόμμα βρίσκεται πλέον σε θέση άμυνας, καθώς δέχεται επικρίσεις για τη βραδύτητα με την οποία προχωρούν οι κοινωνικοοικονομικές μεταρρυθμίσεις στη Νότια Αφρική, το μεγάλο ποσοστό ανεργίας, την έλλειψη δυναμισμού της οικονομίας και τη διαφθορά κάποιων αξιωματούχων της κυβέρνησης.

Η DA αρχικά σκόπευε να πραγματοποιήσει πορεία μέχρι την έδρα του ANC, στο ιστορικό κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ, όμως η αστυνομία δεν το επέτρεψε. Τελικά οι οπαδοί του κόμματος αποφάσισαν να ολοκληρωθεί η πορεία σε μια κοντινή πλατεία. Όμως στην περιοχή είχαν συρρεύσει οπαδοί του ANC και οπλισμένοι με τούβλα περίμεναν τους διαδηλωτές. Τότε ξέσπασαν τα επεισόδια.

Στη διαδήλωση της DA πήραν μέρος 6.000 άνθρωποι, μια ειρωνική αναφορά στις 6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που είχε υποσχεθεί να δημιουργήσει το κυβερνών κόμμα, την ώρα που η ανεργία επισήμως ξεπερνά το 24%, και σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς το 40% σε σύνολο ενεργού πληθυσμού 35 εκατομμυρίων.