Η συριακή αεροπορία πραγματοποίησε σήμερα, για πρώτη φορά, περισσότερες από δώδεκα επιδρομές στην πόλη Γιάμπρουντ, κοντά στη Δαμασκό, στην στρατηγικής σημασίας περιοχή του Καλαμούν, όπως ανέφεραν ακτιβιστές και μια μη κυβερνητική οργάνωση.

«Έγιναν 13 αεροπορικές επιδρομές στο Γιάμπρουντ και τα περίχωρά του σήμερα», ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ένας ακτιβιστής που δήλωσε ότι ονομάζεται Άμερ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «η επίθεση του στρατού για την κατάληψη του Γιάμπρουντ ξεκίνησε», σημειώνοντας ότι οι αεροπορικές επιδρομές «συνοδεύονται από μια χερσαία επιχείρηση».

Ωστόσο, μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της Συρίας υποστήριξε ότι οι αεροπορικές επιδρομές «εντάσσονται στο πλαίσιο της ανάληψης δράσης εναντίον ένοπλων τρομοκρατικών οργανώσεων».

Μια στρατιωτική πηγή, την οποία επικαλείται το επίσημο πρακτορείο Sana, φέρεται να είπε ότι ο στρατός έχει θέσει υπό τον έλεγχό του το χωριό Τζαρατζίρ και τις αγροτικές περιοχές γύρω από αυτό, κοντά στο χωριό Ααρσάλ του Λιβάνου, «σκοτώνοντας τους τελευταίους τρομοκράτες που βρίσκονταν εκεί».

Το Γιάμπρουντ είναι η τελευταία μεγάλη πόλη που ελέγχουν οι αντάρτες, στην ορεινή περιοχή του Καλαμούν, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο. Βρίσκεται πάνω σε έναν δρόμο στρατηγικής σημασίας που συνδέει τη Δαμασκό με τη Χομς, την τρίτη σε μέγεθος πόλης της χώρας. 

Μολονότι το Γιάμπρουντ θεωρείτο προπύργιο της μη ένοπλης αντιπολίτευσης, στις αρχές Δεκεμβρίου άνδρες του ισλαμιστικού Μετώπου Αλ Νόσρα μπήκαν στην πόλη ενώ τα κυβερνητικά στρατεύματα και οι άνδρες της σιιτικής Χεζμπολάχ κατέλαβαν πολλές κοινότητες στα βουνά του Καλαμούν. 

Εδώ και αρκετές εβδομάδες οι δυνάμεις του καθεστώτος σφυροκοπούσαν το Γιάμπρουντ ενώ σήμερα στην περιοχή Ρίμα, κοντά στην πόλη, ξέσπασαν μάχες μεταξύ των δυνάμεων του καθεστώτος και της Χεζμπολάχ από τη μία και του Μετώπου Αλ Νόσρα και ντόπιων ανταρτών από την άλλη.

Ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από ακτιβιστές δείχνει στήλες μαύρου καπνού να υψώνονται πάνω από το Γιάμπρουντ.

Εάν ο στρατός καταλάβει το Καλαμούν, θα έχει θέσει υπό τον έλεγχό του όλη την περιοχή ανάμεσα στις επαρχίες της Δαμασκού και της Χομς, βορειότερα.